Senzație de arsură la stomac poate fi cauzată de diverși factori, cum ar fi boala de reflux gastro-esofagian, stres, obezitate, sarcină etc. Apare atunci când acidul din esofag face o mișcare inversă și determină pătrunderea bilei în cavitatea bucală, motiv pentru care e adesea însoțită de greață sau amărăciune. Alimentele pe care le consumăm produc acid în stomac, ceea ce înseamnă că primul pas spre combaterea arsurilor stomacale o reprezintă o dietă echilibrată.
Vom arunca o privire asupra anumitor alimente care sunt de evitat, în special de către persoanele care au experimentat deja arsuri la stomac. Acestea sunt: lapte și produse lactate, alimente cu gluten, alcool, alimente prăjite, cofeină, ciocolată, citrice.
Alături de aceste alimente, ar trebui evitate situațiile stresante și mâncatul târziu. O greutate sănătoasă și renunțarea la fumat sunt, de asemenea, opțiuni de luat în serios.
Există câteva semne care apar foarte des atunci când avem de-a face cu arsuri la stomac greață și vărsături, balonare, durere în gât, tuse sau respirație șuierătoare, sughiț, dificultate la înghițire.
Iată care pot fi cauzele cele mai frecvente ale arsurilor la stomac:
Mâncat prea rapid și peste măsură
Durerea de stomac este adesea cauzată pur și simplu de mâncarea alimentelor prea repede. Atunci când mănânci în exces, s-ar putea să nu mai ai timp să mesteci bine alimentele.
Intoleranțele și alergiile alimentare
Se estimează că aproape 20% din populație este intolerantă sau sensibilă la anumite alimente. Durerea de stomac și crampele sunt simptome comune ale intoleranțelor sau sensibilităților alimentare, care sunt adesea asociate cu lactate, gluten, nuci, drojdie sau tomate. Produsele lactate, nucile, ouăle, untul de arahide, soia, porumbul, grâul și glutenul sunt alergeni alimentari care pot cauza dureri de stomac.
Boala celiacă
Durerea de stomac este un simptom comun al bolii celiace. Afecțiunea se caracterizează prin sensibilitate la gluten. Sistemul imunitar al persoanele cu boală celiacă va reacționa imediat la o proteină specifică regăsită în gluten numită gliadină – se găsește în grâu, secară, orz, speltă și ovăz.
Sindromul colonului iritabil
Aceasta este o tulburare gastrointestinală comună care afectează aproximativ 15% din populația globului. Unele simptome includ gaze în exces, balonare, diaree, constipație, crampe, dureri abdominale sau dureri de stomac după masă. Candida, alergiile alimentare și sensibilitățile alimentare sunt, de asemenea, asociate cu sindromul de colon iritabil.
Pancreatita
Arsura la stomac poate indica și pancreatită, mai ales când durerea durează mai mult de șase ore. Pancreatita reprezintă inflamația pancreasului. Cauzează durere care începe în jurul abdomenului superior și care se răspândește spre spate. Alte simptome ale pancreatitei includ febră, greață și vărsături.
Diverticulita
Diverticulita este o afecțiune în care pungile din colon devin inflamate de bacterii. Pungile sunt cunoscute și sub numele de chisturi sau diverticuli. Unele simptome includ febră, constipație, diaree, balonare, greață, modificări ale obiceiurilor intestinale și crampe, în special în zona stângă inferioară a abdomenului. Arsurile stomacale sunt, de asemenea, frecvente.
Obstrucția intestinală
Când există un blocaj în colon sau intestinul subțire, poate fi dificil ca alimentele să fie digerate corect. Când mănânci prea repede, bucățile mari de mâncare devin greu de descompus.
Candida cronică
Arsurile la stomac pot fi, de asemenea, un simptom al candidei cronice. Alte simptome comune asociate cu aceasta includ oboseală cronică, balonare, gaze în exces și depresie.
Concluzie
Arsurile la stomac mai pot fi atribuite și calculilor biliari, consumului de alimente picante, intoxicațiilor alimentare, apendicitei, bolii inflamatorii pelvine, bolii Crohn și ulcerului peptic. Durerea de stomac după masă poate fi, de asemenea, rezultatul unui vas de sânge blocat. În cazul în care neplăcerile persistă, este necesară o vizită la medic.