Sute de vizitatori au poposit la Târgul de țară de la Muzeul în aer liber, în această după-amiază, pentru a se bucura de savoarea preparatelor din pește proaspăt, pescuit din lacul din Dumbrava Sibiului și gătit așa cum știu oamenii Deltei.
„Am adus în fața vizitatorilor mâncăruri arhaice de la comunitățile de ucraineni și lipoveni din Delta Dunării. Am creat și o broșură cu rețetele gătite, de-a lungul timpului, la noi în muzeu. De 6 ani organizăm Sărbătoarea Deltei la Muzeul ASTRA, iar partea culinară este una dintre cele mai spectaculoase ale programului, pentru că oamenii doresc foarte mult să deguste preparatele gătite aici. Ideea noastră este să promovăm acea zonă, pentru ca ei să se ducă în Delta Dunării, dar nu să o viziteze o zi sau două, ci să stea mai mult, să se împrietenească cu oamenii de acolo și să mănânce bucatele ca pe vremuri”, a explicat Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA.
Vedeta zilei a fost un somn de vreo 30 de kilograme, prins chiar pe lacul din Dumbravă, din care a fost pregătit storceagul.
Doru Șerban, socaci: „Am gătit storceag de somn și plachie de crap, aproximativ ca în Delta Dunării, poate un pic reinterpretate de noi. Important este că lumea e foarte mulțumită. A fost un somn frumos, de 30 kg, chiar din lacul nostru din muzeu. Tot peștele este din muzeu – și crapul pentru plachie și somnul de storceag, totul este de la noi.”
Muzeul ASTRA i-a provocat pe vizitatori la o adevărată călătorie gastronomică, iar astfel distanța dintre Sibiu și Tulcea, de peste 500 de kilometri, a fost „parcursă” doar în câteva minute.
„Am degustat ciorbă de pește și plachie. Amândouă au fost foarte bune, chiar plachia e mai deosebită de cea pe care o fac eu acasă. În plus, mâncatul la grămadă o face să fie și mai bună. Am văzut că mâncare a fost preparată la ceaun, deci nu cum o preparăm noi, în cratițele noastre. Foarte bună!”, a mărturisit o sibiancă.
Chiar dacă au avut de stat la coadă câte 15-20 de minute, turiștii au recunoscut că așteptarea a meritat din plin.
„Super! E plăcut, e bine aici. Am gustat plachie de pește cu mămăliguță, e foarte bună. Superbă! Și ciorba la fel”, au exclamat ocupanții unei mese alăturate.
„Masa a fost foarte bună și suntem mulțumiți. Dacă devine o tradiție la Muzeul ASTRA, e un lucru foarte bun”, este de părere un alt turist.
Atelierele gastronomice fac parte din programul “Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei”, ediția a VI-a.