La Sibiu debutează, astăzi, Astra Film Festival, unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.
Selecția oficială cuprinde 73 de filme documentare, dintre care trei sferturi sunt premiere, potrivit organizatorilor. Programul variat al evenimentului include diferite formate ale cinema-ului documentar, ce vizează un public divers, programul industry Astra Film DokTank, dezbateri incitante, concerte și evenimente speciale marca Astra Film Festival. În total, publicul va avea parte de peste 100 de perspective cinematografice. Selecția de filme din acest an este un adevărat maraton menit să aducă în fața publicului cele mai bune filme documentare realizate de cineaști din toată lumea în ultimii doi ani, din Noua Zeelandă și Australia în Norvegia și Finlanda, din Chile, Statele Unite și Canada în Marea Britanie, Franța, Spania sau Germania, din Vietnam, Israel, Iran, Kîrgistan sau Armenia în Ucraina sau Rusia.
Ca în fiecare an, vor exista patru secțiuni competiționale – „România”, „Voci emergente al documentarului”, „Europa Centrală și de Est” și „DocSchool” – în care s-au înscris 42 de filme non-ficțiune din 37 de țări.
Alte 27 de filme vor fi prezentate în cadrul unor programe îndrăgite de publicul tânăr, precum Astra Film Junior și Full Dom, care revin după doi ani de restricții din cauza pandemiei de Covid-19.
Biletele sunt puse în vânzare online pe www.astrafilm.ro și www.eventbook.ro. De asemenea, acestea pot fi achiziționate de la Info Point-ul din Piața Mare (intervalul orar 10.00-21.00) și cel de la Cine Gold (intervalul orar 14.00-21.00) sau de la Sala Thalia (10 – 14 octombrie, orele 15.00-21.00).
Filmele vor fi proiectate în spații diverse care includ: Sala Thalia, Astra Film Cinema din Piața Mică, în domul instalat special în Piața Mare, la Biblioteca Universitară ULBS și în sălile Cine Gold în Promenada Sibiu Mall.