Meșterul Pavel Lupașc și lemnul cu folos

Meșterul Pavel Lupașc și lemnul cu folos

Un meșter tradițional din Vrancea a fost personajul principal la Muzeul ASTRA, în ultimele zile, datorită talentului și îndemânării sale.


Meșterul Pavel Lupașc le-a propus vizitatorilor muzeului un atelier unic de cioplit în lemn și confecționare a moblierului arhaic pentru păstrarea hranei. Timp de trei zile, a confecționat zeci de obiecte din lemn, dar și-a făcut timp și să-i invețe pe vizitatorii veniți aici din țară și din străinătate.

În timp ce făurea un tipar de caș, în formă rotundă, meșterul din satul vrâncean Nereju le-a explicat turiștilor de ce obiectele din lemn din zona lui de baștină sunt instrumente muzicale sau unelte făurite cu propriile mâini.

Atelierul „Lemn cu folos 2.0” a adus în Muzeul ASTRA un stand plin cu linguri, fluiere, cavale, tulnice, recipiente pentru ținut alimente, tipare de caș și „păpușare” – toate făcute din lemn la un strung vechi de aproape un secol de către meșterul Pavel Lupașc.

Un grup de vizitatori din județul Hunedoara și altul din SUA au aflat detalii inedite despre măștile tradiționale din zona Vrancei, dar și despre cum se fac obiectele din lemn, utilizând metode arhaice. Meșterul Pavel Lupașc a avut grijă să le fie un bun îndrumător, mai ales că s-a simțit ca acasă în gospodăria din Nereju reconstruită la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Ați auzit despre merindar? Dar despre coghiliță? Ei bine, sunt două obiecte din lemn care au avut și au o însemnătate specială. Spre exemplu, merindarul este un simbol al binefacerii în zona Vrancei, iar timp de câteva sute de ani coghilița a fost folosită pentru a păstra apă sau bucate în gospodăriile de munte și nu numai.

Atelierele s-au desfășurat în cadrul proiectului cultural „Animă ASTRA”, cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

Răspunde