Încălcări grave ale legii privind protecția monumentelor istorice! Direcția pentru Cultură le cere sibienilor să facă sesizări

Încălcări grave ale legii privind protecția monumentelor istorice! Direcția pentru Cultură le cere sibienilor să facă sesizări

Sibienii sunt încurajați să anunțe Direcția pentru Cultură atunci când observă intervenții ilegale asupra clădirilor de patrimoniu, iar conducerea instituției avertizează că va da publicității săptămânal fotografii cu aceste imobile.

„După lunga perioadă a pandemiei, ne confruntăm în prezent cu abateri flagrante de la prevederile Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Intervențiile neadecvate și neavizate au început să pătrundă tot mai des, inclusiv în perimetrul fostei cetăți a Sibiului, sit – monument istoric de categoria A, aflat pe Lista Indicativă UNESCO. Enumerăm o parte dintre intervențiile neadecvate: învelitori de tablă, fațade placate cu polistiren și zugrăvite în nuanțe care nu mai au nimic în comun cu cele originale, tâmplării din PVC etc. Toate acestea încep să întunece imaginea Sibiului, oraș considerat unul dintre orașele cele mai bine conservate din punct de vedere al patrimoniului din România. Consilierii de specialitate ai Direcției Județene pentru Cultură Sibiu au sesizat în ultimele șase luni, încălcări flagrante ale Legii 422/2001, nu numai în municipiul Sibiu, ci și în întreg județul nostru, situațiile descoperite fiind de multe ori de o gravitate alarmantă”, susține dr. Ilie Dan Nanu, director executiv al DJC Sibiu.

Societatea civilă devine „poliția monumentelor”?

Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu readuce în atenția opiniei publice importanța respectării și protejării patrimoniului cultural, demers început în data de 10 septembrie a acestui an, prin lansarea, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, a programului de conștientizare a importanței păstrării și promovării patrimoniului de orice tip.

Conducerea Direcției a decis luarea unor măsuri pentru prevenirea acestor ilegalități și pentru conștientizarea de către toți cetățenii a importanței prezervării și respectării moștenirii culturale. „În acest sens, în cazul încălcării prevederilor Legii 422/2001, vor fi sesizate instituțiile cu atribuții în domeniu: Poliția municipiului Sibiu, Inspectoratul de Poliție al județului Sibiu, primăriile și Inspectoratul de Stat în Construcții. De asemenea, cetățenii care încalcă legea amintită, vor primi somații, iar fotografiile imobilelor acestora vor apărea săptămânal în presă și pe site-ul instituției noastre, https://djcsibiu.ro. Apelând la spiritul civic al sibienilor, în dorința de a avea un oraș și un județ care să respecte patrimoniul cultural, de o valoare incomensurabilă, pe care îl deține, apelăm la ajutorul cetățenilor care sunt rugați să sesizeze ilegalități și să le trimită, împreună cu fotografii doveditoare, pe adresa noastră de mail: contact@mail.djcsibiu.ro”, a mai anunțat Dan Nanu.

Răspunde