Muzeul de Artă Satu Mare va găzdui, în perioada 11 octombrie – 18 noiembrie, expoziţia „Rânduiala satelor – nunta în comunităţile etnice din Transilvania”, un proiect realizat prin implicarea muzeografelor Simona Malearov și Camelia Ștefan de la Muzeul ASTRA din Sibiu.
Organizarea expoziției „Rânduiala satelor – nunta în comunităţile etnice din Transilvania”, de către Muzeul ASTRA în colaborare cu Muzeul Județean din Satu Mare, aduce în atenția publicului un obicei reprezentativ din ciclul vieții familiale, punctând elementele caracteristice comunităților de sași, landleri, șvabi și maghiari din Transilvania.
Nunta prezentată în cadrul expoziției este redată atât prin intermediul bunurilor muzeale (piese textile, port, podoabe, ceramică și mobilier pictat), cât și prin panourile cu fotografii din arhiva documentară a Muzeului ASTRA și din colecții private.
„În cadrul expoziției, Muzeul ASTRA contribuie cu 135 obiecte din secolele XVIII-XX, care reprezintă piese vestimentare ale costumului popular tradiţional femeiesc şi bărbătesc de nuntă, obiecte de podoabă, lăzi de zestre și obiecte ceramice din zona Sibiului și a Călatei. Cana de nuntă, produsă într-o breaslă sibiană în anul 1797, precum și alte piese vor relata povestea acestui obicei”, transmite Karla Roșca, șef secție Expoziții în cadrul CNM ASTRA.
Vernisajul va avea loc marți, 11 octombrie, de la ora 12.00. Expoziția „Rânduiala satelor – nunta în comunităţile etnice din Transilvania” va fi deschisă publicului până în 18 noiembrie la Muzeul de Artă Satu Mare, Piața Libertății, nr. 21.