Cetatea dacică Tilișca, un reper tot mai important pe harta turistică a Mărginimii Sibiului

Cetatea dacică Tilișca, un reper tot mai important pe harta turistică a Mărginimii Sibiului

Proiectul cultural intitulat „Trasee turistice noi în Mărginimea Sibiului. Măsuri de revitalizare și protejare a cetății dacice de la Tilișca” se derulează în perioada 1 august – 30 octombrie, la inițiativa Asociaţiei Cetatea Dacică Tilişca, cu sprijinul logistic şi cofinanţarea Consiliului Judeţean Sibiu – prin Agenda culturală 2022 – și în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Primăria comunei Tilişca şi Primăria oraşului Sălişte, 

Derulat sub coordonarea unui colectiv de specialiști format din dr. Gheorghe Vasile Natea, Christian Kaiser, dr. Maria Raluca Teodorescu, Adrian Georgescu, dr. Vasile Palaghie, Mihail Chideșa și Florentin Perianu, proiectul se încadrează, conform ghidului Consiliului Județean Sibiu, în trei mari arii tematice, fiind astfel gândit încât să se poată continua, pe de o parte, cercetarea arheologică a cetății dacice de la Tilișca – a cărei importanță națională este subliniată prin încadrarea, pe Lista Monumentelor Istorice din România, în categoria A – iar pe de altă parte, la conservarea in situ, restaurarea și valorificarea/punerea în valoare a elementelor cu valoare istorică.

Activitățile prevăzute în proiect includ: constituirea unui traseu turistic pe dealul Cățănaș cu acces din orașul Săliște; organizarea de drumeții pe traseul existent cu acces din localitatea Tilișca; organizarea de drumeții pe traseul nou înființat; efectuarea unei campanii de igienizare a aleilor propuse pentru drumeții în zona cetății dacice Tilișca;  protejarea și punerea în valoare a turnului locuință numărul 1.

Răspunde