Unelte, timp, cahle, sobe, căldură! Toate acestea au fost elementele unui atelier meșteșugăresc propus de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului „Animă ASTRA!”.
Vă facem cunoștință cu Comșa Antal, un meșter sobar din județul Sibiu, care a amenajat un atelier de căhlărit la gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Meșterul făurește cu mâinile sale, prin metode tradiționale, sobe din cahle folosind cărămidă mică, nisip și lut.
Meșterul tradițional ne prezintă toate uneltele pe care le folosește acum, dar și evoluția acestora în timp. De asemenea, ne explică precis cum se face o sobă din teracotă. Mai dând câte o mistrie peste sobă și îmbinând piesă cu piesă, Comșa Antal ne spune cum a învățat meseria de a oferi „una dintre cele mai bune călduri”.
„În cei 30 de ani de experiență, meșterul Comșa Antal a făurit mii de sobe în toată țara. Nu are cont de Facebook, dar spune că toți cei care vor să dea de el, știu cum să o facă! În atelierul pe care l-a amenajat la noi, meșterul și-a adus tot felul de unelte, care îi sunt de un real folos – mistrie, clești, îmbinări metalice și altele”, au arătat reprezentanții muzeului.
Evenimentul face parte din programul „Animă ASTRA!”, proiect cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.