Astra Film Festival 2022. Cine sunt câștigătorii, ce câștigă organizatorii?

Astra Film Festival 2022. Cine sunt câștigătorii, ce câștigă organizatorii?

Cea de a 29-a ediție Astra Film Festival s-a încheiat, aseară, cu o gală de premiere desfășurată în Piața Mare. La anul, Astra Film ar putea avea un nou sediu, în pas cu vremurile, anunță directorul Ciprian Ștefan.

Juriul a anunţat câştigătorii din acest an ai festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu într-un spectacol fulldome, care s-a desfăşurat în Piaţa Mare.

Cel mai bun film al secţiunii „România” este producţia „Pocalul. Despre fii şi fiice”, de Cătălina Tesăr şi Dana Bunescu. Premiul pentru regie, la aceeaşi categorie, a fost acordat Adinei Popescu şi lui Iulian Manuel Ghervas, autorii filmului „Vulturii din Ţaga”. Distincţia „Cel mai bun film documentar” al secţiunii „Europa Centrală şi de Est” a fost acordată producţiei „Magazinul de mărunţişuri” (Polonia, 2022), regia Lukasz Kowalski. Cel mai bun film de non-ficţiune la categoria „Voci emergente ale documentarului” este „Apropierea”, în regia lui Botond Pusok. Premiul pentru regie la secţiunea „DocSchool” a fost câştigat de Eric Esser („Dragoste de familie” ). Juriul a considerat că filmul cel mai bun al secţiunii „DocSchool” este „Un locşor pe lume”, de Emilie Beyssac Cywinska.

AFF2022 continuă online până pe 30 octombrie, perioadă în care publicul aflat oriunde pe teritoriul României va putea vedea 41 de filme din selecţia oficială a festivalului.

„Am decis să facem gala de decernare a premiilor Astra Film Festival în Dome, tocmai pentru că festivalul nostru s-a reinventat continuu şi privim mereu în viitor. Prezenţa a peste 20 de mii de copii la Astra Film Junior şi calitatea producţiilor făcute de tinerii realizatori de film documentar ne dau încredere că acest viitor va fi unul bun. Sunt bucuros că Astra Film Festival are din ce în ce mai mulţi prieteni şi că putem vorbi despre un public numeros, şi cunoscător, de film de non-ficţiune”, a spus Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, care a arătat că în aceste zile au putut fi văzute la Sibiu peste 340 de evenimente cinematografice, majoritatea premiere.

Premiile au fost oferite de membrii juriului şi de personalităţi precum Daniela Cîmpean (preşedinte Consiliului Judeţean Sibiu), Adrian Dupu (secretar de stat, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova), Liviu Jicman (preşedinte Institutul Cultural Român), Ciprian Ştefan (director general Muzeul ASTRA), Cornelia Popa (Cinelab).

„ASTRA Film, ediția 29. Co-organizat de Muzeul ASTRA, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu! O ediție de succes, cu peste 25.000 de copii prezenți la Astra Film Junior. Cultura înseamnă educație, înseamnă dezvoltare! Sperăm ca, la a 30-a ediție, un sediu cu spații dedicate să fie cadoul mult așteptat!”, a anunțat Ciprian Ștefan, cu această ocazie.

Festivalul Astra Film, lansat în 1993, se află sub înaltul patronaj al preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM ASTRA Sibiu şi Fundaţia Astra Film.

Răspunde