Pe harta turistului Povești

Ultimul dogar din Vidra

„Meseria asta e grea, dar trebuie să-ți placă dacă vrei s-o faci bine”, spune Daniel Haneș, unul dintre ultimii dogari din Munții Apuseni, pe care l-am cunoscut astăzi la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Daniel Haneș a învățat să îmblânzească lemnul de la tatăl și bunicul său, iar la aproape 50 de ani este singurul bărbat din comuna Vidra, județul Alba, care mai practică dogăritul după vechea tradiție din Țara Moților. Acum, speră să lase meșteșugul moștenire nepotului sau altor ucenici dornici să învețe.

„Sunt meșter popular și profesor la Școala de Arte și Meserii, unde am cinci elevi, și am venit cu atelierul să demonstrez cum se fac doagele sau șindrila. Se lucrează cu lemn de brad, de esență moale. Se alege lemnul fără noduri și se taie frumos, pe fibra lemnului, ca să fie doagele solide și butoiul etanș. Acest meșteșug îl practic de aproximativ 20 de ani. Până la pandemie, au fost vremuri bune, acum oamenii parcă nu mai sunt așa de interesați”, ne-a mărturisit Haneș.

În acest sfârșit de săptămână, el a venit la Muzeul ASTRA pentru a susține un atelier interactiv și a le arăta turiștilor cum se fac butoaiele, donițele, ciuberele ori tulnicele, iar mulți dintre cei care s-au oprit să-l urmărească și să-l felicite pentru priceperea sa au dorit și să încerce uneltele dogarului sau să cumpere câte un obiect care le amintește de casa bunicilor.

„Din doniță se bea apă, oamenii când mergeau la munca câmpului își puneau apa proaspătă în așa ceva, fiindcă lemnul o păstrează rece, e foarte bună. Ciubărul este pentru păstrarea laptelui, să facem lapte prins sau lapte bătut, ori pentru a se ține brânza frământată în acest recipient. Iar acesta este un tulnic în miniatură, un obiect muzical în zona Munților Apuseni. Casele sunt foarte răsfirate, la distanțe de 3-4 km. Pe vremuri, vecinii se anunțau cu tulnicul în caz de incendiu sau în vreme de război, dacă avea cineva un animal bolnav și avea nevoie de ajutor, dar și dacă era vreo nuntă sau o înmormântare în sat”, ne arată Maria Haneș, soția meșterului.

 

„Peste 2.000 de vizitatori ne-au trecut pragul în weekend și au interacționat direct cu meșterii și meșteșugurile tradiționale”, a precizat Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.

Atelierele s-au desfășurat în cadrul proiectului cultural „Animă ASTRA”, cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

Răspunde