Sibiul exportă teatru! „Povestea prințesei deocheate” ajunge la Tokyo "Povestea prințesei deocheate" / © FITS/Dragoș Dumitru

Sibiul exportă teatru! „Povestea prințesei deocheate” ajunge la Tokyo

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu va fi prezent în Japonia, la festivalul de la Tokyo, cu spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, care va avea trei reprezentații pe scena de la Tokyo Metropolitan Theatre în perioada 8-11 octombrie.

Spectacolul se va juca în limba română, cu supratitrare în limbile japoneză și engleză, iar reprezentațiile din 9 și 11 octombrie vor fi urmate de discuții cu publicul, a anunțat astăzi conducerea TNRS, într-o conferință de presă. Ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, va fi prezent la reprezentațiile din Japonia ale Naționalului sibian.

Festivalul de la Tokyo are loc în perioada 1 septembrie – 11 decembrie, cu scopul de a conecta lumea cu artele și cultura din Tokyo.

Prof. univ. dr. Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, va susține, în data de 7 octombrie, conferința cu tema „Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – o punte între creativitatea japoneză și cea europeană” pentru studenții de la Universitatea Meiji Gakuin.

Prințesa Sakura se reîntoarce acasă

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Namboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual și o codificare complexă.

Povestea prințesei Sakura (Floare de cireș) a suferit, de-a lungul timpului, mai multe transformări, pornind de la varianta originală care datează din anul 1817, până la cea mai cunoscută dintre variante, din 1967, de la Teatrul Național din Tokyo.

Purcărete și-a propus să facă un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală. „Povestea prințesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări și răzbunare. Spectacolul preia aceste teme și construiește, cu umor și auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană și cea japoneză.

Scenografia spectacolului este semnată de Dragoş Buhagiar, muzica de Vasile Şirli, iar din distribuție fac parte actorii TNRS: Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Taloş, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Cristian Stanca, Diana Fufezan, Raluca Iani, Mariana Mihu – Plier, Adrian Neacşu, Pali Vecsei, Vlad Robaș, Emőke Boldizsár, Cristina Stoleriu, Alexandru Malaicu, Codruţa Vasiu, Serenela Mureşan, Johanna Adam, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Antonia Dobocan, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Fabiola Petri, Gabriela Pîrlițeanu, Monica Vîlcu, Ioana Cosma, Cristina Blaga-Tomuș, Oana Brânzan, Eduard Pătrașcu, Mihai Coman, Viorel Rață, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Ștefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu, Horia Fedorca.

Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii. Prezența TNRS cu acest spectacol în Japonia este susținută și de Institutul Cultural Român și de Ambasada României în Japonia.

Răspunde