Evenimente Pe harta turistului

Sărbătoarea Deltei: ediția de toamnă

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce din nou în atenția publicului aspecte de viață specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării, în cadrul programului anual „Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA”.

De mâine, 27 septembrie, până joi, 29 septembrie, între orele 10.00-14.00, la gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea, aflată în Sectorul Pescuit – în stânga lacului, în prim-planul atelierelor interactive vor fi stuful, lutul, căruța dobrogeană, sania și lotca, materialele de bază de construcție și mijloacele de transport reprezentative Deltei. În cadrul atelierelor se vor realiza garduri de stuf, chirpici, sobe cu pat, lijănci și prispe din lut, se vor repara mijloace de transport dobrogene (lotcă, căruță, sanie), se va învăța tâmplăria și călăfătuirea bărcilor.

„Vizitatorii sunt așteptați la atelierele demonstrative de reparare cu instrumentar tradițional și de punere în valoare a gardurilor de stuf, fiind invitați să participe activ la acestea. Meşterii deţinători ai tehnicilor locale de realizare a sistemelor de împrejmuire din stuf vor utiliza unelte specifice (precum bataciul sau naboica) şi vor prezenta importanţa folosirii stufului în astfel de sisteme de delimitare a gospodăriilor și a grădinilor dobrogene. De asemenea, se vor ilustra modalități tehnice de confecționare selectare și de cojire a stâlpilor de lemn ce formează structura gardului, se vor finisa și se vor prinde lații pe care se va fixa stuful, se va selecta, prelucra și coase stuful, totul manual. La atelierele dedicate lutului se dorește reliefarea tehnicii de lucru a unei prispe de pământ (pomestea) și a unei sobe (lijancă) la o construcție cu specific ucrainean din Deltă. Totodată, publicul este invitat să descopere practicile de bază în ceea ce privește utilizarea pământului galben a bălegarului și a paielor pentru realizarea chirpicilor. Atelierele dedicate mijloacelor de transport dobrogene vor aduce în fața publicului vizitator etapele de intervenție specifică satelor din Delta Dunării în repararea și funcționalizarea acestora. Pentru repararea pieselor se va utiliza instrumentarul specific de rotar, tâmplar și fierar: clești, rindele, sfredele, pene, tipare de obezi, foale, ciocane, cuie etc. Meşterii vor interacţiona cu cei doritori şi vor oferi exemple de bună practică legate de modalităţile de utilizare a materialului vegetal/ecologic pentru lucrări în gospodăria proprie. De asemenea, se vor desfășura și ateliere de tâmplărie a bărcilor/lotcilor și ateliere de călăfătuire, prin care se va prezenta atât importanţa lotcii în viaţa comunităţilor de pescari, cât şi instrumentarul şi materialele specifice: cânepă, şipci, bitum. Etapele de lucru specifice parcurse de tâmplari, numiți în Deltă și marangozi, vor fi următoarele: raşchetare material lemnos, completare scânduri, reparaţii crivace, fixare/reparare furcheţi, confecţionare vâsle. În cadrul atelierelor de călăfătuire, meșterii vor astupa cu calafat amestecat cu câlți de cânepă găurile dintre scândurile bărcilor, în vederea etanșării”, a declarat Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA.

În caz de vreme nefavorabilă, atelierele se amână.

Atelierele fac parte din programul „Comunități în Muzeul ASTRA. Tradiții lipovenești și ucrainene în Muzeul ASTRA – Sărbătoarea Deltei”, ediția a VI-a, 2022.

Răspunde