Promenada Victoriei – o provocare pentru arhitecți și municipalitate

Promenada Victoriei – o provocare pentru arhitecți și municipalitate

Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS) lansează o nouă temă pentru studenţii arhitecţi din toată ţara: transformarea Bulevardului Victoriei din Sibiu într-un spațiu urban prietenos cu pietonii și bicicliștii. Proiectul ar urma să coste peste 4 milioane de euro.

În cadrul unei școli de vară de arhitectură şi urbanism, tinerii vor căuta soluţii pentru „Promenada Victoriei”, o idee pentru care AIOS a militat în ultimii ani, iar din 2022 este inclusă în strategia Primăriei prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Autoritățile doresc transformarea bulevardului în arteră prioritară pentru deplasări nemotorizate, prin reconfigurarea tramei stradale, lărgirea trotuarelor, amplasarea de aliniamente de spaţiu verde şi vegetaţie, reducerea spaţiilor de parcaje dar şi crearea unor zone de relaxare ce pot forma mici piaţete, acestea urmând să fie mobilate ca spaţii de relaxare şi locuri de odihnă, întâlnire, belvedere. „”

Zece zile de ateliere

„Această promenadă este un subiect excelent de studiu pentru viitorii arhitecţi şi urbanişti. Vedem acum pe acest bulevard: Palatul de Justiţie lăsat în paragină, rectoratul Universităţii ‘Lucian Braga’, izolat şi obturat de maşini parcate, reşedinţa mitropoliţilor, una dintre cele mai frumoase clădiri din Sibiu, aflată în prag de colaps ş.a. Promenada propusă pe Bulevardul Victoriei ar oferi posibilitatea parcurgerii per pedes a unui traseu suficient de lung pentru a satisface nevoile de relaxare precum şi pentru a promova arhitectura unuia dintre cele mai frumoase bulevarde ale Sibiului, astăzi nepus deloc în valoare” spune Tudor Șt. Popa, preşedintele AIOS şi organizatorul școlii de vară care va avea loc în perioada 15-24 septembrie.

Ajutor din Ucraina

Studenţii vor fi coordonaţi de trei specialiste în regenerare urbană, două dintre acestea venind special din Ucraina pentru a găsi soluţii de reconfigurare a bulevardului sibian.

Liliana Cazacu este arhitect specializat în conservarea patrimoniului şi lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Departamentul de Istorie şi Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului din Sibiu – „Integrarea clădirilor noi în arii protejate”. Este specialistă în restaurarea monumentelor istorice şi Loeb Fellow în studii avansate de mediu construit, Graduate School of Design din cadrul Universtăţii Harvard, Cambridge, SUA.

Olena Pitirimova vine din Ucraina şi a fost membru în echipa celor opt experţi ai U-LEAD, în cadrul proiectului de dezvoltare urbană integrată, Melitopol – expert în amenajarea teritoriului. Din această postură, a lucrat pentru elaborarea planurilor strategice de dezvoltare pentru municipalitatea din Melitopol. Ea este absolventă a Universităţii Naţionale de Ştiinţe ale Vieţii şi Mediului din Ucraina, masterandă în arhitectură peisagistică, cu studii avansate în Dezvoltare Urbană Integrată.

Daryna Pyrogova este mentor în programul „Integrated urban development concept” pentru Melitopol şi districtul Kyivsky din Harkov, în cadrul GIZ Ucraina. Masterandă în „Studii urbane critice” la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umaniste, Vilnius, Lituania şi masterandă în sociologie la Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Tehnologii Sociale, Daryna vine la Sibiu cu o experienţă vastă în proiecte de regenerare urbană.

Coridor de mobilitate urbană

Propunerile realizate în cadrul Şcolii de Vară de Arhitectură şi Urbanism se vor concretiza în trei proiecte ce vor fi prezentate reprezentanţilor administraţiei locale în cadrul unei expoziţii ce va fi organizată în incinta Primăriei. Transformarea bulevardului a fost inclusă şi în strategia municipalității odată cu actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, la începutul acestui an.

„Coridorul de mobilitate durabilă presupune transformarea Bulevardului Victoriei în arteră prioritară pentru deplasări nemotorizate, urmând să constituie o cale de legătură pietonală atractivă între centrul istoric și Parcul Sub Arini. Se doreşte reconfigurarea tramei stradale prin introducerea unei piste de biciclete în dublu sens, de lățime 2,5 metri, lărgirea trotuarelor, amplasarea de aliniamente de spațiu verde și vegetație, reducerea parcajelor pe carosabil, fără însă a anula traficul auto de pe bulevard”, informează AIOS într-un comunicat.

Valoarea investiției este estimată la 4,16 milioane de euro, fără TVA, iar pentru implementare se dorește atragerea de fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2021-2027, doar componenta parcărilor rezidenţiale urmând să fie finanțată din bugetul local.

Potrivit Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Sibiu, pe Bd. Victoriei urmează să fie redus numărul de parcări, cu excepția parcărilor de reședință. Promenada se va mobila cu bănci pentru odihnă și locuri de relaxare – în faţa ULBS, în faţa Tribunalului, în zona străzii Rennes sau în alte spații cu suprafață rezonabilă, ce pot fi amenajate ca mici locuri de odihnă, întâlnire, belvedere. Pentru susţinerea caracterului de promenadă, se vor realiza mai multe puncte de interes și de odihnă, cum ar fi o piaţetă în faţa Tribunalului care va deveni un punct de atracție/destinație în sine, zonă de întâlnire în faţa ULBS. Banda ciclabilă existentă pe segmentul între str. Rennes și Andrei Șaguna se va reconfigura, fiind integrată în traseul pistei de biciclete bidirecționale și va fi adaptată pentru a crește siguranța utilizarii bicicletei în condițiile separării de traficul auto și de fluxurile pietonale. Proiectul poate cuprinde și regenerarea parcului campusului studenţesc şi integrarea acestuia in circuitul pietonal al traseului de promenadă.

Răspunde