Spectacolul transformării bucăților de lemn în unelte, recipiente și multe alte obiecte utile în gospodărie este propunerea îndrăzneață a Muzeului ASTRA pentru vizitatorii care îi vor trece pragul în acest sfârșit de săptămână.
„Din casa dogarului” se numește atelierul de realizare a mobilierului tradițional pentru păstrarea și depozitarea resurselor de hrană pregătit la Târgul de țară și gospodăria din Goiești-Vidra (Crângul din Apuseni) din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
„Intri în ‘casa dogarului’ și ieși cu o experiență cel puțin utilă! În cadrul acestui atelier demonstrativ, punem în valoare meșteșugul dogăritului prin confecționarea de instrumentar de inspirație tradițională din lemn (vase din doage, butoiașe, găleți pentru apă, ciubere, bote). Nu oricum, ci adaptat la bucătăria contemporană, adică util, practic și de un real folos. Atelierul interactiv va fi susținut de Dan Haneș, un meșteșugar din Munții Apuseni, care a învățat tainele dogăritului din străbuni și l-a transmis apoi către generații de noi ucenici. Așa că, vizitatori de pretutindeni, vă dăm ocazia să interacționați direct cu meșterii și meșteșugurile tradiționale! ‘Animă ASTRA!’ vă implică activ la confecționarea instrumentarului arhaic, sub îndrumarea directă a meșterilor. Sau, dacă vreți, puteți achiziționa obiecte realizate aici. Atelierul se desfășoară în cadrul proiectului cultural ‘Animă ASTRA’, cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022”, transmite Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.
Atelierul se desfășoară de vineri, 16 septembrie, până duminică, 18 septembrie, între orele 10.00 și 18.00, cu pauză de la 13.00 la 14.00.