Târgurile de produse tradiționale și atelierele meșteșugărești marca „Animă ASTRA!” se bucură de succes în rândul sibienilor și turiștilor.
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, două astfel de târguri și ateliere, în care s-a vorbit, pe de o parte, despre dulciurile Sibiului, iar pe de altă parte, despre valorificarea resurselor oferite de natură, de la plante medicinale la săpun. Evenimentele s-au defășurat la Târgul de țară.
„Muzeul ASTRA a înregistrat peste 4.000 de vizitatori în cele trei zile pline cu astfel de evenimente. La aceste ateliere și târguri tematice au fost prezenți 13 producători și meșteri tradiționali. Atelierele și târgurile tematice se desfășoară în cadrul proiectului cultural ‘Animă ASTRA’, cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022”, au precizat reprezentanții Muzeului ASTRA.
Vizitatorii au fost invitați să la un atelier pentru realizarea instrumentarului de grădină urbană – sisteme de depozitare, germinare a plantelor în spațiile neconvenționale – din lemn. În timp ce lucra la o lingură din lemn, meșterul tradițional Ion Mărunțelu, din Racovița de Vâlcea, a mărturisit că, din păcate, nu a avut cui să transmită mai departe ce a învățat din tată-n fiu…
„Bunicul meu, tata bătrân, m-a învățat meșteșugul, că și el a învățat de la părinții lui. Lucrez de la 7 ani și acum n-am decât 86. Nu mai țin minte câte am făcut. Eu n-am învățat pe nimeni, că n-am pe cine. Am doi nepoți, dar sunt plecați, nu le place meseria mea”, a explicat Ion Mărunțelu.
Chiar și așa, zeci de copii veniți în vizită la Muzeul ASTRA cu părinții și bunicii lor s-au așezat lângă meșter și au aflat lucruri noi despre cum se fac furcile, greblele, cum se face mobilierul mic pentru depozitarea hranei, linguri sau alte elemente arhaice necesare prin casă. Toate din lemn, desigur! „E foarte frumos, îmi pare rău că nu se mai practică”, a spus o vizitatoare a muzeului care a venit cu nepoțelul la atelier.