Atelierele meșteșugărești și educaționale derulate, în aceste zile, de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Museene i Sør-Trøndelag au construit o veritabilă punte culturală între România și Norvegia.
În perioada 12-19 septembrie, Muzeul ASTRA găzduiește o serie de ateliere meșteșugărești și educaționale organizate în parteneriat cu Museene i Sør-Trøndelag, din Trondheim, Norvegia. Acestea fac parte din programul „Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.)”. Evenimentul are ca scop reliefarea lucrărilor de restaurare și conservare pe care inclusiv locuitorii din zonă le pot face la casele din centrul istoric, dacă sunt îndrumați corespunzător.
Lucrări de întreținere a elementelor constructive la casele istorice
La începutul săptămânii, delegația din Norvegia a vizitat Casa Artelor și centrul istoric al Sibiului, într-un ghidaj tematic axat pe arhitectura locului. Apoi a făcut un tur prin Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde s-a insistat pe două repere din proiectele finanțate prin Granturi SEE, și a admirat expoziția „Soarele din farfurie„.
Programul pregătit de gazde mai include zece ateliere meșteșugărești și trei seminarii de specialitate în fața Casei Artelor și în Muzeul în aer liber. În cadrul atelierelor din Piața Mică, o echipă de meșteri și restauratori a susținut ateliere demonstrative de tâmplărie despre cum se pot restaura și proteja ferestrele, ușile și obloanele specifice arhitecturii tradiționale săsești. De asemenea, alți meșteri au cioplit grinzi de stejar folosite în arhitectura tradițională din mediul rural și urban.
Teoretic și practic, aceste ateliere organizate în centrul istoric al Sibiului au ilustrat exemple sustenabile de bună practică în întreținerea imobilelor din zona istorică a burgului medieval. „Ele reprezintă și o dovadă a faptului că Muzeul ASTRA vrea să fie un partener trainic pentru comunitatea din zona centrală a Sibiului”, au explicat reprezentanții Muzeului ASTRA. Miercuri, locuitorii centrului istoric au fost invitați să se implice în aceste ateliere, la care a participat și delegația scandinavă. „Chiar în centrul istoric al Sibiului, pe terasa din fața Casei Artelor, am amenajat un atelier de tâmplărie în toată regula. Doi meșteri tradiționali, împreună cu echipa Muzeului ASTRA și cu delegația de la Museene i Sør-Trøndelag, au restaurat – încă de la primele ore ale dimineții – ferestre, uși, obloane, folosind un instrumentar specific. Atelierele meșteșugărești au atras zeci de turiști și localnici din zonă, care ne-au mărturisit că au învățat lucruri utile din această experiență”, a precizat Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.
Experiențe la Muzeul în aer liber
În ziua următoare, oaspeții s-au mutat în Dumbrava Sibiului, unde s-au amenajat trei ateliere meșteșugărești și educaționale în trei locații diferite. „Oaspeții noștri din Norvegia au observat astfel cum se face tâmplărie cu instrumentar arhaic, dar și ce fel de materiale de construcții se folosesc în Delta Dunării. De asemenea, au ‘testat’ sistemul ASTRA VR, iar la subsolul Pavilionului Muzeal Multicultural au ‘pictat’ cu… plante, la propriu, așa cum fac grupurile de vizitatori (copii, elevi, părinți ș.a.) înscriși la atelierele educaționale marca Muzeul ASTRA”, a mai adăugat Călinescu.