Poate că vă întrebați, dragi copii și părinți, ce mâncau elevii dimineața, acum o sută de ani sau chiar mai mult, pe când cuvintele „afterschool” și „catering” nu erau inventate nici măcar în limba engleză…
Răspunsul îl găsim, ca întotdeauna, în paginile unei cărți. Și nu este vorba despre o carte ca oricare, ci de „biblia” gospodinelor săsoaice: „Bucătăria transilvăneană”, publicată de Elise Fröhlich la Sibiu, în anul 1897. Deci iată cum reușeau mămicile, fără microunde, să le asigure celor mici energie destulă pentru o jumătate de zi:
„Un mic dejun rapid pentru școlarii flămânzi este mâncarea următoare: felii de pâine neagră se prăjesc pe ambele părți, se ung cât sunt fierbinți cu untură de gâscă, se pune sare pe ele și se dau pentru câteva momente la cuptor, să se înfierbânte și untura.”
Deși în comunitatea săsească s-a bucurat de mare popularitate, fiind revizuită și tipărită în cinci ediții până în 1910, „Bucătăria transilvăneană” cu cele 1.400 de rețete și sfaturi practice a fost tradusă în limba română abia în anul 2020, prin eforturile jurnalistei sibience Ruxandra Stănescu.