Astăzi, în Muzeul ASTRA se întâmplă lucruri faine: un atelier meșteșugăresc și un spectacol de zile mari, marca „Animă ASTRA”!
În cadrul proiectului cultural „Animă ASTRA”, cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2022, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, un meșter din Apuseni susține un atelier pentru realizarea mobilierului de păstrare a hranei, intitulat „Din casa dogarului”. Atelierul are loc de la 10.00 la 18.00, cu pauză de la 13.00 la 14.00, la gospodăria din Goiești-Vidra (Crângul din Apuseni) și Târgul de țară.
„Intri în ‘casa dogarului’ și ieși cu o experiență cel puțin utilă! În cadrul acestui atelier demonstrativ punem în valoare meșteșugul dogăritului prin confecționarea de instrumentar de inspirație tradițională din lemn (vase din doage, butoiașe, găleți pentru apă, ciubere, bote). Nu oricum, ci adaptat la bucătăria contemporană, adică util, practic și de un real folos. Atelierul interactiv va fi susținut de Dan Haneș, un meșteșugar din Munții Apuseni, care a învățat tainele dogăritului din străbuni și l-a transmis apoi generațiilor de noi ucenici. Așa că, vizitatori de pretutindeni, vă dăm ocazia să interacționați direct cu meșterii și meșteșugurile tradiționale! ‘Animă ASTRA!’ vă implică activ la confecționarea instrumentarului arhaic, sub îndrumarea directă a meșterilor. Sau, dacă vreți, puteți achiziționa obiecte realizate aici”, este mesajul Muzeului ASTRA pentru turiști.
Tot astăzi, de la ora 15.00, Dumbrava Subiului răsună de cântec și joc popular. Târgul de țară va fi scena unor ateliere de muzică și dans susținute de soliști și dansatori cu drag pentru tradiții și cântece de demult: fanfara Neppendorfer Blaskapelle, Ansamblul Folcloric „Purtata Secașelor” din Miercurea Sibiului, suita instrumentală condusă de Gabriel Popescu, interpretele Daniela Carmen Popa și Izabela Tomiță.