D’ale chihlimbarului la Muzeul ASTRA

D’ale chihlimbarului la Muzeul ASTRA

Povești prețioase despre nestematele pământului românesc și truda celor ce le-au scos la lumină se deapănă, în acest sfârșit de săptămână, la Muzeul ASTRA, prin grija pasionatului muzeograf Adrian Scheianu.

„Cum-necum, pietrele preţioase şi (semi)preţioase, alături de aur şi argint sau alte metale preţioase, şi-au găsit locul în imaginarul popular! Prin frumuseţea şi valoarea lor, acest tip de nestemate au populat multe din basmele şi povestirile româneşti, prezente aici ca răsplată pentru faptele eroilor sau, din contră, sursă de nenoroc pentru cei care în căutarea lor au fost dispuşi să se abată de la calea cea dreaptă. Aceste pietre au intrat şi în onomastica românească, precum safirul şi smaraldul. În România, începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, tânărul stat român modern va fi asociat cu o rară bogăţie a subsolului, chihlimbarul, o răşină fosilizată, care în acele decenii va deveni un adevărat ‘brand’ de ţară. Chihlimbarul românesc, cunoscut ca şi rumanit, prin caractreristicile sale deosebite, reprezintă una dintre variantele cele mai căutate şi valoroase dintre toate tipurile de chihlimbar din lume. Dacă tot suntem pe un tărâm de basm, ca Muzeul ASTRA, ne dați voie să spunem că încărcătura magică îi sporeşte puterea de fascinaţie, nu?

Dar mai multe despre acesta şi despre alte nestemate precum rubinul, safirul sau smaraldul, şi rolul lor în istorie, puteți afla într-o vizită la Muzeul ASTRA. Mai precis, la gospodăria-atelier de prelucrare a chihlimbarului din Colţi, jud. Buzău, un monument în care veți putea parcurge o mini-expoziţie despre o colecţie de chihlimbar și alte pietre prețioase și semiprețioase din ţară, dar şi din străinătate. Este o ocazie unică, pe care vi-o oferim în weekend, sâmbătă și duminică, 17 şi 18 septembrie, între orele 11,00 – 18,00. Vă așteptăm pe la noi!”, transmite Adrian Scheianu, ghidul și curatorul expoziției.

Răspunde