Cum să alegi într-un mod cât mai conștiincios ingredientele de cea mai bună calitate

Cum să alegi într-un mod cât mai conștiincios ingredientele de cea mai bună calitate

Nu ai nevoie de un bucătar care să îți spună că ingredientele de cea mai bună calitate sunt esențiale pentru gătit. De aceea, este important să cunoști elementele de bază ale alegerii celor mai proaspete produse, cum ar fi legumele, fructele sau carnea, atunci când faci cumpărături.

Iată câteva sfaturi pe care trebuie să iei în considerare atunci când alegi alimente pe care să le aduci acasă.

  1. Legume. Pentru a judeca prospețimea legumelor, amintește-ți aceste trei reguli simple:
  • aspect – alege cele mai strălucitoare și mai vii culori din grup. Culoarea trebuie să fie uniformă, fără pete întunecate sau mucegai. Coaja nu trebuie să fie „ridată” și frunzele nu trebuie să prezinte semne de ofilire;
  • miros – în general, produsele proaspete vor mirosi proaspăt. Unele legume au un miros ușor înțepător atunci când sunt proaspete (de exemplu, varza);
  • atingere – textura și fermitatea legumelor indică prospețimea. Unele legume se pot simți ferme, nu cauciucate, cum ar fi dovleceii și castraveții. Altele vor avea o ușoară elasticitate atunci când sunt în stare proaspătă, precum roșiile sau ciupercile. Există și cele solide, cum ar fi cartofii și ceapa.
  1. Fructe. Suprafața fructelor și a pepenilor trebuie să fie, în mare parte, netedă și uniformă, fermă, dar nu tare. Verifică dacă există lovituri care ar putea fi un semn de deteriorare. Atentie si la greutate, deoarece greutatea poate indica cât de suculent este un fruct sau pepene galben, mai ales la portocale, lămâi, pepene verde și pepene galben.De asemenea, fructele proaspete dau o aromă ușoară, dar nimic prea copleșitor sau prea puternic, ceea ce ar putea însemna injectare cu diverse chimicale. Un miros ușor și dulce este un bun indicator al fructelor proaspete și coapte.

3. Carne. Atunci când cumperi carne, caută frăgezimea, suculența și aroma ridicată. Nu ar trebui să existe rupturi în piele. Suprafața nu trebuie să fie prea uscată sau prea umedă, fără stropi de sânge. Evită carnea cu miros de rânced sau orice altceva care este deja moale sau care nu revine după apăsare. Carnea de vită are culoarea vișine strălucitoare, pentru a indica prospețimea, dar poate părea și roșu-violet mai închis atunci când este ambalată, ceea ce este încă în regulă, deoarece culoarea va reveni când este expusă la aer. Carnea de porc are culoarea roșie și asta indică prospețime, așa că evită orice carne cu aspect palid. În ceea ce privește carnea de pui, evită culoarea violet, verde sau orice decolorare. Alege carnea care are culoarea roz. Pentru miel, alege carnea moale, de culoare roz până la roșu. Grăsimea trebuie să fie albă.

  1. Ouă. Mărimea nu afectează calitatea, așa că nu ezita să le alegi pe cele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale. De asemenea, culoarea cajei nu influențează valorile nutriționale sau calitatea. În general, aspectul exterior nu funcționează ca indicator, ci, mai degrabă, conținutul în sine. Caută gălbenușuri groase și înalte, nu plate. Cât despre albușuri, acestea trebuie să fie din belșug, groase și să nu curgă. Aruncă ouăle învechite și folosește-le numai cele proaspete.

  2. Condimente. Atunci când vine vorba de condimente și sare, acestea nu au, de fapt o dată de expirare, dar își pot pierde din aromă pe măsură ce îmbătrânesc. Ca atare, ai putea să le cumperi întregi sau proaspete, mai degrabă decât variantele măcinate, dar vei avea nevoie de o râșniță. Le poți cumpăra și ambalate, dar păstrează-le într-un loc răcoros și uscat, pentru a menține calitatea.

  3. Drojdia. În formă de fulgi de drojdie uscată inactivă, aceasta nu trebuie să fie refrigerată. Poate fi păstrată oriunde, la rece și la întuneric, pentru a-și păstra vitaminele B. Un borcan de ceramică așezat în cămară sau pe un blat este suficient.

Așadar, urmând aceste sfaturi, vei reuși nu doar să cumperi produsele de cea mai bună calitate, dar și să le păstrezi proprietățile nutritive petru o perioadă mai lungă de timp.

Răspunde