Biserica evanghelică fortificată din Avrig – peste 750 de ani de istorie la poalele Munților Făgăraș

Biserica evanghelică fortificată din Avrig – peste 750 de ani de istorie la poalele Munților Făgăraș

Cel mai vechi monument de arhitectură din orașul Avrig este biserica evanghelică.

În secolul XIII, coloniştii saşi ajunşi în zona Avrigului au construit pe locul actualei biserici evanghelice o bazilică romanică de dimensiuni mult mai mici, amintește site-ul Asociației Județene de Turism Sibiu. Prin secolul XV, în urma întregului proces de reconstrucţie şi fortificare a bisericilor din Transilvania pentru a face față eventualelor atacuri otomane, biserica de la Avrig a fost şi ea întărită cu ziduri de fortificaţie şi transformată în biserică sală, închinată Sfintei Ecaterina.

„Datorită modificărilor aduse, biserica a păstrat diverse elemente în stiluri arhitecturale diferite: portal romanic, sculpturi gotice, elemente de interior baroc”, se arată pe site-ul de turism al județului.

Potrivit reprezentanților Primăriei Avrig, lăcașul de cult aflat pe str. Gheorghe Lazăr nr. 12 a fost construit între anii 1265 și 1295 şi a fost conceput ca o bazilică romanică, cu turn-clopotniță vestic, cor şi absidă centrală, iar ulterior, în secolul al XVI-lea, i-au fost demolaţi colateralii şi a fost fortificată.

Portalul construit în stil romanic este împodobit cu sculpturi medievale figurative, care au ca temă lupta binelui împotriva răului. Stilul lor se regăsește și în portalul bisericii reformate din Săcădate, realizat probabil de același meșter. În anul 1770, baronul Samuel von Brukenthal, care pe atunci își construia noua reşedinţă de vară în vecinătatea bisericii, a donat un ceas ce funcţionează şi astăzi în turn. Printre clopotele care s-au păstrat se numără și unul datând din 1777. Altarul baroc a fost realizat în forma actuală în anul 1825.

Mai puțin de 60 de membri numără astăzi comunitatea din Avrig, așa după cum arată statisticile Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România. Totuși, Parohia Evanghelică Avrig este încă una dintre cele mai semnificative, având în administrare și bisericile din Tălmaciu, Bradu și Cincu.

Împreună cu fosta reședință de vară a baronului Brukenthal, în oranjeria căruia sunt amenajate camere de oaspeți cochete și un restaurant, și impresionanta grădină a palatului, biserica fortificată formează unul dintre cele mai importante ansambluri arhitectonice baroc din România.

Ansamblul arhitectonic, format din biserica evanghelică și ruinele din incinta fortificată, este protejat prin lege, fiind încadrat pe lista monumentelor istorice de clasa A.

Din păcate, biserica stă mai mult închisă. Nu se află practic în circuitul turistic și nu veți găsi nici un orar, prin urmare cei interesați sunt sfătuiți să ia legătura din timp cu custodele, la telefon 0743-765.412, pentru a-și anunța vizita.

Răspunde