Evenimente Povești

Aventuri ca în filmele cu Indiana Jones prin arhiva bisericii evanghelice din Mediaș

O echipă de specialiști, condusă de profesorul universitar dr. Adinel C. Dincă de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, a descoperit o impresionantă colecție de cărți, manuscrise și documente în arhiva Bisericii Evanghelice „Sfânta Margareta” din Mediaș.

Este vorba despre circa 139 de volume tipărite în perioada 1470-1600, două volume manuscrise din primele decenii ale secolului XVI, aproximativ 60 de documente originale din secolele XIV-XVI – cu câteva piese originale și copii din secolul XVII și aproximativ zece registre administrative ale parohiei Mediaș din secolele XVII-XVIII care păstrează fragmente de manuscrise medievale, din care au fost identificate preliminar un manuscris de secolele IX-X, unul de la sfârșitul secolului XII, unul de secol XIII, realizat la Paris, și mai multe manuscrise liturgice din secolele XIV-XV.

„Descoperirea seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones, mai exact, o arhivă complet uitată, lupta cu împărăția porumbeilor pentru a o recupera, uimirea în fața descoperirilor făcute, importanța acestora pentru istoria circulației ideilor în perioada medievală în Transilvania”, consemnează pagina oficială a Bibliotecii Batthyaneum.

Activitățile de cercetare sunt în plină desfășurare, într-un proiect care se va întinde pe cel puțin doi ani, intitulat „Cultura scrisului și lecturii la Mediaș (Transilvania, România) în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucție virtuală și analiză științifică a unei biblioteci parohiale și gimnaziale transilvănene” (2022-2023). Proiectul este finanțat de către Ministerul pentru Cultură și Artă (Bundesregierung für Kultur und Medien) al Germaniei.

Răspunde