Simona Strungaru, Filarmonica Sibiu și byron într-un proiect care sfidează limitele!

Simona Strungaru, Filarmonica Sibiu și byron într-un proiect care sfidează limitele!

Filarmonica de Stat Sibiu, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, se alătură trupei byron pentru a da viață unui concept îndrăzneț de rock simfonic.

Duminică, 28 august, de la orele 20.30, în ultima seară a festivalului Focus in the Park, scena din Parcul Sub Arini aparține orchestrei Filarmonicii, la o nouă colaborare cu trupa de pop-rock alternativ byron și tânăra dirijoare Simona Strungaru, celebră pentru pasiunea cu care se implică în proiecte care acoperă aproape toate genurile muzicale.
Pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare și compozitoare de muzică de film, Simona Strungarueste dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și al ansamblului de muzică contemporană SonoMania, alături de care participă la festivaluri precum Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, Innersound, Bucharest Jazz Festival. Din anul 2009, începe să dirijeze Big Band-uri precum Modern Balkan Jazz Orchestra la Blue Note Hall în Amsterdam. Alături de Bucharest Jazz Orchestra, conduce concerte în cadrul Bucharest Jazz Festival din București, acompaniindu-l pe renumitul trompetist Alex Sipiagin, concerte eveniment precum dublul tribut Ella Fitzgerald / Maria Tănase cu Irina Sârbu solistă, Bucharest Jazz Orchestra reunită cu Orchestra de Camera Radio, producțiile Urban Sky Swing la Teatrul Național din București sau Sophisticated Lady (2022).
În 2015, a lansat orchestra și conceptul Simona Strungaru Symphonics (SSS) în cadrul Nopții Albe a Bucureștiului organizată de Arcub, interpretând în premieră o compoziție proprie, suita simfonică ’Gaston’ pentru orchestră și live visuals. Proiectul SSS este bazat pe muzică originală cu orchestrații semnate Simona Strungaru, realizând printre altele cine-concerte pentru Festival La Rochelle Cinema, Transilvania International Film Festival (Malombra, r. Carmine Gallone), Festivalul Internațional Animest (Felix the Cat) si Festivalul Filmului German – Institutul Goethe (Die Puppe, Die Austernprinzessin, r. Ernst Lubitsch) sau Gala Premiilor GOPO. Simona Strungaru Symphonics a realizat și colaborări cu artiști din zona muzicii comerciale, concretizate în concerte precum Voltaj Din Toata Inima Simfonic, Urma Simfonic sau Cobzality Simfonic.
În 2017, lansează conceptul DIOSA SYMPHONIC EDM, compunând suita simfonică Time Rage, în care elemente specifice muzicii clasice (procedee componistice, orchestraţie) se îmbină cu elemente de muzică electronică. Acest proiect s-a materializat în forma unui cine-concert pe tema luptei cu timpul având ca vizual un material original realizat de atelierul de animaţie Animation Worksheep din București și a fost prezentat în cadrul Festivalului Animest de la București și Chișinău. În 2019, realizează proiectul Firestarter by Diosa, orchestrând piesele formatiei The Prodigy și prezintă concertul la festivalul Awake la pupitrul orchestrei și corului Bohemia din Târgu-Mureș.
În 2022, Simona a compus muzica originală pentru filmul „Nosferatu, o simfonie a groazei”, pentru celebrarea centenarului lansării celebrei pelicule. Premiera proiectului Nosferatu realizat în parteneriat Goethe Institut București, TIFF și Centrul Cultural German din Cluj a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) la Bonțida, a fost susținut de orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Ștefan Geiger, și i-a avut ca soliști pe soprana Mihaela Maxim, baritonul Cătălin Petrescu și basul Iustinian Zetea.
Cea mai recentă colaborare a Simonei Strungaru cu Filarmonica Sibiu a fost pe 10 iulie, la ultimul concert din Zilele Muzicale Româno-Americane 2022, când a dirijat Bucharest Jazz Orchestra.

byron este una dintre cele mai iubite trupe pop-rock din România. Piesele lor stârnesc emoții uitate, trezesc angoase și bucurii neașteptate. Cu versuri profunde și orchestrații complexe, byron a reușit, cu multă răbdare și perseverență, să aducă în fața publicului român un produs rar pe scena muzicală românească. Împreună cu orchestra simfonică sibiană, cei de la byron au oferit un show grandios în încheierea festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane 2021, în Piața Mare a Sibiului.

Răspunde