Scoverzi sau clătite ca-n Banat, povestite de Chef Bogdan Corduneanu

Scoverzi sau clătite ca-n Banat, povestite de Chef Bogdan Corduneanu

– Bunică Lina, ai lapce?

– No ha… am!

– Îmi faci scoverzi?

– Face muma!

Și uite așa, bunica își încinge catrânța (șorțul) și își așează marama să îmi facă cele mai delicioase clătite din lume.

Clătita este un preparat simplu, foarte cunoscut, dar și foarte gustos.

Avem nevoie de:

  • 3 ouă
  • o șolă (cană) de făină
  • 1 litru de lapce (lapte)
  • o litră de ţucăr (cca 250 g zahăr)
  • un vârf de cuţit de sare
  • și unsoare (ulei)

Într-un lăvor (lighenuș, vas) se pun ouăle, zahărul și le amestecăm pe toate cu o lingură de lemn sau un tel. Apoi turnăm făina și laptele. Se amestecă până nu mai sunt cocoloașe.

Aluatul obținut trebuie lăsat la odihnit 10 minute la rece.

Încingem o ciganie (tigaie) unsă, apoi cu un cioc (polonic) turnăm aluatul uniform în tigaie.

Clătitele se fac și pe o parte și pe alta câteva secunde.

Putem să ne bucurăm de aceste delicii cu pecmez (gem) de fructe sau strușie (dulceață) de măceșe.


Chef Bogdan Corduneanu

Răspunde