Calea Dumbrăvii va fi prima arteră rutieră smart, odată cu încheierea lucrărilor de modernizare, promite municipalitatea sibiană.
“Modernizarea acestei artere este o lucrare complexă pentru că nu este vorba de o simplă reconfigurare de suprafață, ci de reabilitarea în profunzime a rețelelor și reconfigurarea completă a suprafețelor. Scopul final este crearea unei străzi care să arate și să funcționeze în acord cu noua direcție pe care dorim să se dezvolte orașul: mobilitatea smart. Disconfortul locuitorilor de pe stradă, dar și al celor care o tranzitează se apropie de final pentru că lucrările au intrat în ultimele săptămâni”, anunță primarul Astrid Fodor.
Stadiul lucrărilor
Proiectul are în vedere tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș al acestei străzi. În primul rând au fost reabilitate rețelele de apă, canalizare menajeră și canalizare pluvială. Fundația drumului a fost și ea refăcută. Pe stradă va funcționa un sistem de iluminat nou, cu corpuri cu LED, mai eficient ca luminozitate, dar și din punct de vedere al consumului – în prezent se lucrează la montarea stâlpilor pe porțiunea dintre str. Panait Cerna și str. Ludoș și urmează aceeași operațiune pe ultima bucată, între b-dul Mihai Viteazu și str. Anton Pann. Canalizația subterană, în care vor fi coborâte cablurile de telecomunicații de pe stâlpi, a fost a fost finalizată pe tronsonul pe care aceasta nu a fost amenajată prin proiecte anterioare.
Pe porțiunea dintre bulevardul M. Viteazu și str. Bahluiului s-au montat bordurile, trotuarele și pista pentru biciclete au fost betonate, lucrându-se în prezent la asfaltarea acestora. Legăturile cu străzile laterale au fost și acestea realizate, pe o lungime între 15 și 30 de metri de intersecție.
Pe tronsonul dintre str. Bahluiului și str. Ludoș se lucrează la betonarea trotuarelor și a pistei pentru biciclete, urmând să se asfalteze și aici.
Următoarea etapă va fi aceea de realizare a marcajelor, amplasarea rastelelor pentru biciclete, a băncilor din care câteva vor fi smart, cu panouri solare, prize USB și hotspot WiFi și a coșurilor de gunoi.
Ultima etapă, foarte importantă, va fi aceea de amenajare a zonelor verzi, care se poate face doar în luna noiembrie, când vegetația intră în repaos și se pot efectua plantări.
Cum va arăta la final Calea Dumbrăvii?
- bandă specială pentru transportul public, pentru circulația dinspre b-dul M. Viteazu spre str. Siretului; pe stradă vor fi amenajate și stații de autobuz noi
- piste pentru biciclete în dublu sens, delimitată de trotuar și carosabil, cu o lungime de 2,4 km/sens.
- zone verzi, amenajate cu iarbă, arbori, flori și arbuști
- trotuare modernizate, accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități
- carosabil reconfigurat și modernizat, cu locuri de parcare pe aliniament, acolo unde spațiul permite.