Primul festival al culturii arabe la Sibiu, un proiect în sprijinul imigranților

Primul festival al culturii arabe la Sibiu, un proiect în sprijinul imigranților

Centrul Cultural Arab din Sibiu organizează, în perioada 2-4 septembrie, Festivalul Culturii Arabe.

Proiectul, aflat la prima ediție, este finanțat de către Primăria Sibiu și Consiliul Local prin Agenda Culturală 2022.

„În 2021, la începutul lunii august, Centrul Cultural Arab abia căpăta contur, iar ideea lansării unui eveniment amplu dedicat culturii arabe era doar un vis. La un an după înființare, suntem bucuroși să anunțăm 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗔𝗿𝗮𝗯𝗲 – un eveniment de suflet, dedicat dialogului intercultural prin mijloace artistice și muzicale. Festivalul Culturii Arabe este un proiect cultural, organizat de către Centrul Cultural Arab din Sibiu, finanțat prin Agenda Culturală 2022, de către Primăria Sibiu și Consiliul Local și susținut de către partenerii și sponsorii noștri. Prima ediție a Festivalului cuprinde o serie de evenimente artistice, muzicale și intelectuale, prin intermediul cărora urmărim să aducem în fața publicului fațete autentice ale culturii arabe și a popoarelor din Orientul Mijlociu. Am pregătit două concerte de muzică orientală, o conferință academică despre limba, cultura și religia popoarelor arabe și fenomenul migrației, o expoziție de artă, un concurs fotografic succedat de o expoziție publică și un atelier de henna”, anunță organizatorii.

PROGRAM

Vineri, 2 septembrie 2022

10:00–14:00 Conferință academică: „Migrație, criza refugiaților și posibilități de integrare socioculturală”
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, sala festivă

Sâmbătă, 3 septembrie 2022

10:00–14:30 Conferință academică: „Limba, religia și cultura țărilor arabe”
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, sala festivă

19:00–21:00 Concert: Mohamad Zatari Trio
Teatrul Gong

Mohamad Zatari Trio aduce la Sibiu sunetul autentic al Orientului Mijlociu, printr-un repertoriu format din compoziții originale semnate de membrii formației, Sara Eslami și Mohamad Zatari, dar și piese tradiționale rearanjate din Asia de Vest și Africa de Nord, care îmbină timbrele și tehnicile într-o formă actuală și originală. Trupa a fost fondată în anul 2019, având la bază dorința de a depăși granițele dintre lumile sonore. Toate fondurile obținute vor fi direcționate pentru finanțarea cursurilor de limba română dedicate imigranților din Sibiu veniți din spații non-europene.

Duminică, 4 septembrie 2022

19:00–21:00 Concert „Arabesque”: Battements de l’Orient feat. Corina Sîrghi
Teatrul Gong

Trupa va cânta muzică tradițională specifică Orientului Mijlociu, folosind atât instrumente muzicale tipice acestei regiuni, cât și intonații vocale. Încasările vor fi direcționate de către Centrul Cultural Arab din Sibiu pentru finanțarea cursurilor de limba română dedicate imigranților din Sibiu veniți din spații non-europene.
Battements de l’Orient este un proiect muzical multicultural inițiat de violonistul sirian Feras Sarmini în anul 2019. Acest proiect lucrează pe muzici și ritmuri tradiționale și etnice din Orientul Mijlociu și nu numai, producând un dialog muzical mai bogat prin colaborarea cu muzicieni internaționali din diferite culturi și este uneori acompaniat de arte plastice, arte vizuale și dans.
Corina Sîrghi este vocea a două proiecte de muzică românească sau de dragoste românească, vocea Tarafului Jean Americanul și vocea acompaniată de pianistul de muzică clasică, Cătălin Răducanu. În ultima perioada, Corina își redescoperă vocea în stiluri muzicale noi, cu influențe orientale si in diferite limbi, prin colaborarea sa in proiectul Battements de l’Orient.

2–4 septembrie 2022

09:00–17:00 Vernisaj: „Călătorie spre orient”
Muzeul Național Brukenthal, Casa Albastră, Sala Multimedia

În cadrul expoziției va fi prezentată o colecție de 12-16 picturi ale artistului plastic Ammar Al-Nahhas. Tablourile sale combină elemente de artă orientală specifice lumii arabe cu stilul abstract al picturii occidentale.

10:00–20:00 Expoziție fotografică: „Zone de conflict”
Piața Huet

Invitație deschisă tuturor posibililor participanți (indiferent de naționalitate, cetățenie și rezidență geografică) să trimită fotografii și imagini din colecția/arhiva personală care acoperă tema războiului, a distrugerii materiale și culturale provocate de acesta, dar și a suferinței umane.

10:00–18:00 Atelier de artă corporală henna (2-3 septembrie, donație minimă 20 lei)
Promenada Sibiu, etajul 1

Artista de origine arabă Noma Shkeir va realiza desene temporare henna, care vor acoperi artistic pielea mâinilor și picioarelor. În spațiul în care se va desfășura atelierul de artă corporală henna va fi amenajat un stand cu bijuterii cu specific arăbesc, de unde participanții la festival vor putea cumpăra produse cu tematică orientală.

Răspunde