Minunea de la Viscri

Minunea de la Viscri

Arhitectura transilvăneană, patrimoniul natural și gastronomia originală îi vor impresiona pe turiștii care poposesc la Viscri, satul unde fundația Prințului Charles continuă să facă minuni!

„O mulțumire și o bucurie enormă: casa ASR Prințul de Wales din Viscri a fost deschisă de curând publicului. Am preluat coordonarea din România a Prince’s Foundation cu gândul că vom putea face din această casă un loc al viziunii ASR asupra României, a patrimoniului și a biodiversității ei. Așadar, veți putea vedea expozițiile școlilor de vară de arhitectură, ‘florilegiumul’ ce conține desene cu majoritatea speciilor de plante din Transilvania, magazinul de produse tradiționale, grădinile aromatice și de legume îngrijite de copiii din Viscri, iar la sfârșitul turului, sper să apreciați ceaiul de la cafeneaua amenajată în șopronul gospodăriei. Avem o echipă formidabilă: Mihai și Raluca Grigore din Viscri care au și preluat în administrare gospodăria, colegi mai tineri din comunitatea din Viscri și câțiva voluntari energici. Țin să le mulțumesc pe această cale pentru tot efortul depus. O parte din venituri va merge către proiectele pe care dorim să le susținem în comunitatea locală, iar o altă parte către proiectele pe care dorim să le dezvoltăm la nivel național. Dacă treceți prin Viscri, nu ezitați să intrați în casa de la 163”, a scris arhitectul sibian Eugen Vaida pe pagina sa de socializare.

Pledoarie pentru legătura cu natura

„Legătura intrinsecă dintre viaţa noastră şi capitalul natural este un lucru pe care românii l-au înţeles mult prea bine de secole. În niciun alt loc din Europa nu am găsit peisaje mai bine conservate şi mai productive, care pot funcţiona la scară largă. Acest lucru, din punctul meu de vedere, poate fi explicat de bogăţia naturii din România, unde pot fi găsite unele dintre cele mai vechi păduri de pe continent şi unde, de exemplu, există 200 de specii de fluturi, spre deosebire de 40 de specii în Marea Britanie. Toţi cei care călătoresc aici au ceva de învăţat din modul în care România s-a bazat pe abordări regenerative, pentru a crea sisteme care cuprind multe specii şi peisaje socio-ecologice bogate, în zone precum Transilvania, unde oamenii încă trăiesc în armonie cu natura”, a afirmat Prinţul Charles într-un discurs susținut la Sibiu, în luna mai, în cea mai recentă vizită pe care a efectuat-o în România.

Totodată, moştenitorul Coroanei britanice a apreciat că peisajele rurale ale României, pe care le-a văzut ani de zile, „au o semnificaţie aproape spirituală, dar şi socio-economică şi ecologică, care ar trebui să inspire alte ţări din Europa să restabilească echilibrul dintre natură şi societate”.

Răspunde