Lemnul care unește oamenii

Lemnul care unește oamenii

Muzeul ASTRA organizează, în perioada 9-12 august, între orele 10.00-13.00, 14.00-18.00, evenimentul „Copac. Lemn. Animă ASTRA!”.

Acesta va avea loc în spaţiul numit Crângul din Apuseni, la gospodăria Goieşti, din judeţul Alba, unde va fi amenajat un atelier de confecţionare a instrumentarului pentru grădină şi sisteme de cultivare a plantelor în spaţii neconvenţionale, specifice mediului rural şi urban. Atelierul respectiv va fi susţinut şi supravegheat de către un meşter tâmplar din satul Avram Iancu, Munţii Apuseni.

„Atelierele de prelucrare a lemnului ilustrează modalitatea de confecţionare a cozilor din lemn pentru uneltele de grădină şi a răsadniţelor pentru germinat, sub îndrumarea meşterului, tâmplar din tată-n fiu, Nicolae Belei. Acesta va spune vizitatorilor din Muzeul ASTRA povestea obiectelor de grădină, din gospodăria rurală şi urbană, alături de prezentarea instrumentelor cu care realizează aceste lucruri meşteşugite şi folositoare. Răsadniţele şi lăzile de compost se confecţionează din lemn, de obicei de esenţă tare pentru a asigura o folosire mai îndelungată. Seminţele sunt plantate în aceste spaţii special create şi aşezate într-o zonă cu lumină din abundenţă, la temperatura substratului de 22-26 grade Celsius, cu umiditate adecvată. Pentru asigurarea temperaturii în răsadniţă, se foloseşte îngrăşământ natural, aşezat sub stratul de pământ. Răsadniţele au un rol foarte important în agricultură, oferind plantei o perioadă de dezvoltare avansată pentru obţinerea unei producţii timpurii”, a declarat Raluca Iliuţ, muzeograf Muzeul ASTRA.

Evenimentul face parte din Animă ASTRA!, proiect cofinanţat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

Programul Animă ASTRA! are ca scop implicarea activă a vizitatorilor Muzeului ASTRA, care au prilejul de a comunica direct cu meşterii, de a învăţa şi apoi de a exersa aptitudinile dobândite.

Răspunde