Gustul Victoriei! „Sarmalele leneșe” ale unei gospodine harnice au surprins juriul celei mai interesante competiții culinare din Sibiu

Gustul Victoriei! „Sarmalele leneșe” ale unei gospodine harnice au surprins juriul celei mai interesante competiții culinare din Sibiu

Se fac de trei ori mai rapid și mai ușor decât sarmalele ca la mama acasă, iar gustul este incredibil de bun! Cu sarmalele leneșe, Victoria Parlui a câștigat Premiul I la singurul târg din România unde meșterii olari gătesc pentru vizitatori preparate tradiționale în vase de lut.

Familia de ceramiști Victoria și Vitalie Parlui din Chișinău este de mult timp acasă în Muzeul ASTRA, dar anul acesta se poate spune că a dat lovitura la Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor”: juriul le-a acordat Premiul I și premiul pentru acuratețe.

Am vrut neapărat să aflăm rețeta pentru voi, iar Victoria Parlui a avut bunăvoința să ne-o povestească în cel mai dulce grai:

„Luăm un kilogram de ceapă. Jumătate de kilogram îl tăiem mărunt, mărunt, mărunt, iar jumătate o lăsăm întreagă. Apoi o jumătate de kilogram de carne de porc îl tăiem mărunt, mărunt, mărunt, punem carnea în oală și se prăjește bine, bine, bine. Dacă are prea puțină grăsime, îi adăugăm nițel ulei, dar dacă are destulă grăsime, atunci nu mai este nevoie să îi adăugăm ulei. După ce s-a prăjit carnea, adăugăm ceapa, cea măruntă și cea mașcată, să se călească bine, bine, bine… După aceea, luăm o jumătate de kilogram de morcov dat prin răzătoare și îl punem acolo să se prăjească bine, bine, bine, bine… Îi adăugăm sare, condimentele după gust, pe urmă îi adăugăm varza tăiată mărunt, o varză medie, și o călim bine, acolo, împreună cu tot. După ce s-a călit bine, adăugăm cinci roșii date prin răzătoare astfel încât să fie doar masa aceea fără coajă, ca un sos. Totul se călește bine, bine, până prinde așa, o culoare roșu aprins. Apoi se adaugă un pahar de orez și două pahare de apă. Dacă focul este prea puternic, adăugăm încă un pahar de apă, pentru că altfel se evaporă apa repede și orezul rămâne crud. Mai adăugăm usturoi și asta e tot!”

Cea de a X-a ediție a Târgului „Frumos. Ceramic. Folositor”, un altfel de târg al olarilor, s-a desfășurat în perioada 28-31 iulie, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, și a avut în prim plan ceramica utilitară. „Noi am vrut să-i scoatem pe olari din zona lor de confort și să-i invităm să experimenteze alături de public tehnicile lor. Am vrut ca publicul să știe ce înseamnă să lucrezi la roata olarului și, bineînțeles, că în oala pe care olarul o ridică pe roată se pot găti preparate tradiționale. În țara noastră nu mai sunt inițiative similare”, a explicat muzeograful Karla Roșca, organizatorul evenimentului.

Răspunde