Glăjăria în Transilvania și Ștefan Câlția. Recuperarea unui meșteșug pierdut

Glăjăria în Transilvania și Ștefan Câlția. Recuperarea unui meșteșug pierdut

Fundația „Ștefan Câlția” vă invită să redescoperiți sticla suflată și decorată de artizani după tradiția începută în secolul XVII, în Transilvania.

Localitățile Cârțișoara, Avrig și Arpașu de Sus găzduiesc, în lunile august și septembrie, trei micro-expoziții cu vase de sticlărie.

„Astăzi, glăjăria este un meșteșug în mare parte uitat, dar obiectele lăsate în urmă ne pot învăța multe din secretele sale uitate. Tablourile cu natură statică ale pictorului Ștefan Câlția redau de multe ori transparența și fragilitatea unor vase sau căni cu flori, care decorează cel mai adesea casele albastre din picturile artistului. Dar mai există aceste căni dincolo de tablourile semnate de pictor? Fundația ‘Ștefan Câlția’ a inițiat în 2021 un amplu proiect care se va întinde pe câțiva ani, dedicat redescoperirii meșteșugului sticlăriei transilvănene și a reintegrării glăjăriei în contextul cultural contemporan. Povestea glăjăriei va fi împărțită în trei capitole, reprezentate de trei micro-expoziții în locurile istorice unde acest meșteșug a înflorit: Cârțișoara, Avrig și Arpașu de Sus. Aceste expoziții sunt menite să umple golurile dintre trecut și prezent și să reunească urmașii maeștrilor glăjari în scopul revitalizării meșteșugului. Impactul proiectului se axează pe descoperirea potențialului meșteșugăresc și a urmașilor glăjăriilor prin dialog și poveste. Prin cele trei micro-expoziții, poveștile fostelor glăjării și urmașilor sticlari din Transilvania vor umple golurile dintre trecut și prezent. Principalul impact al proiectului constă în identificarea și valorizarea patrimonului legat de glăjăriile din Transilvania și crearea premiselor reînvierii acestui meșteșug cu impact asupra zonei istorice, culturale și artistice. Vă așteptăm în vizită!”, transmit organizatorii.

Evenimentele vor avea loc după următorul program:

  • 20-21 august – Muzeul „Badea Cârțan” – Cârțișoara
  • 26-28 august – Muzeul Avrig
  • 2-4 septembrie – „La Săvulică în Săcel” – Arpașu de Sus

Răspunde