Festivalul tomatelor și al biodiversității, o premieră la Sibiu

Festivalul tomatelor și al biodiversității, o premieră la Sibiu

Muzeul ASTRA invită sibienii și turiștii la “Festivalul tomatelor și al biodiversității”.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 6 august, între orele 10.00 și 14.00, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber și este realizată în colaborare cu cu grupul “Semințe cu suflet”.

Festivalul tomatelor și al biodiversității este desfășurat sub forma unui târg de semințe dăruite gratuit, alături de legume și plante care se pot achiziționa. Denumirea evenimentului este dată de abundența de legume și fructe din această perioadă în grădini și livezi.

“Grupul ‘Semințe cu suflet’ este un spațiu al prieteniei, destinat asigurării existenței și distribuirii gratuite a semințelor reproductibile și a plantelor curate și sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate și apărarea biodiversitatii, dar și a plantelor din gradinile noastre, a informațiilor despre agricultura ecologică sub toate formele și despre plantele care ne înconjoară. Este un grup de pasionați reuniți în jurul unor valori comune, care susțin dreptul oricărui cultivator, amator sau cu experiență, de a avea acces la semințe reproductibile sănătoase. Grupul încurajează așadar schimbul si dăruirea semințelor tradiționale, înmulțirea și propagarea acestora într-un spatiu convivial, destinat circulării semințelor curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză. În cadrul evenimentului, participanții se vor putea informa despre diversele tipuri de plante care se pot cultiva la noi în țară, în diferite zone din care vor veni și expozanții, ascultând sfatul celor care le-au cultivat deja. Vor fi prezenți expozanți din majoritatea județelor țării, dar și din Republica Moldova și din Ucraina. Vor fi expuse o multitudine de soiuri de tomate și alte plante din grădinile gospodarilor. Se vor dărui semințe (legume, flori, plante aromatice și medicinale) în limita stocului existent. Prin gestul lor voluntar de a salva semințe și de a le distribui, membrii grupului ‘Semințe cu suflet’ ne îndeamnă și pe noi să le înmulțim și să le dăruim mai departe. În acest sens, vom primi sfaturi despre cum să alegem legumele de la care dorim să păstrăm semințele și modul de păstrare a acestora. La fel ca dintotdeauna, cei care dăruiesc semințe, dăruiesc prosperitate și diversitate: chiar și membrii grupului fac schimburi între ei; iar prin trudă, din câteva semințe, se pot cultiva și înmulți în timp poate mii de alte plante”, a  declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Ca parte a evenimentului, în cadrul programul “Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol”, se vor desfășura și două ateliere gastronomice, în care vor fi folosite din abundență legumele din grădinile de zarzavaturi aflate în lunca muzeului.

Gospodine din Orlat vor prepara o ciorbă de legume și varză călită. De asemenea, șapte producători vor oferi dulcețuri, siropuri, fructe și sucuri naturale din fructe, pâine de casă și produse specifice etniei maghiare (paprika, palinka, vinuri ungurești, mirodenii ungurești și sucuri naturale).

Răspunde