Ciprian Ștefan la „Dialogurile de pe Strada Cetății”: Impresii la cald despre Târgul Creatorilor Populari 2022

Ciprian Ștefan la „Dialogurile de pe Strada Cetății”: Impresii la cald despre Târgul Creatorilor Populari 2022

ASTRA Rock Festival în paralel cu Târgul Creatorilor Populari a fost un experiment reușit pentru viitorul meșteșugurilor tradiționale, susține managerul Muzeului ASTRA. „Un rezultat fantastic marca Muzeul ASTRA! Noi chiar îmburdăm munții și facem lucruri de altfel imposibile într-o instituție de cultură din România”, se mândrește Ciprian Ștefan în interviul pe care ni l-a acordat la finalul evenimentului.


Urmăriți noul episod al emisiunii „Dialogurile de pe Strada Cetății” pentru a afla cum s-a văzut Târgul Creatorilor Populari de la Muzeul în aer liber prin ochii organizatorilor, ai meșterilor și ai turiștilor!


„Trebuie să arătăm tinerilor că un meșteșug îți poate asigura un viitor”

Târgul Creatorilor Populari a fost un pariu pe care l-ați încercat anul acesta, organizând și primul festival de muzică rock într-un muzeu etnografic. Cât de mulțumit sunteți de rezultat?

Foarte mulțumit! Întotdeauna îmi place să văd partea plină a paharului, pentru că optimismul ne face să mergem mai departe. Festivalul ASTRA Rock înseamnă, de fapt, și Târgul Creatorilor Populari. Avem un număr destul de consistent de vizitatori care au venit pentru concerte, dar și pentru a participa la atelierele interactive pe care noi le-am organizat în muzeu, în jurul creatorilor populari, în așa fel încât vizitatorul să înțeleagă valoarea obiectului, utilitatea lui și de ce este bine să-l ai în casă, că este un produs utilizabil, este un produs care folosește materiale naturale și e un mic mesaj vis-a-vis de ceea ce se întâmplă la nivel mondial, cu schimbările climatice.

În același timp, de obicei, când pun un pariu, îl câștig! Pentru că am alături de mine o echipă fantastică, oameni care cred în ceea ce facem și, când crezi în ceva, îmburzi munții. Noi, la Muzeul ASTRA, chiar îmburdăm munții de cele mai multe ori și facem lucruri de altfel imposibile într-o instituție de cultură din România. Bineînțeles că fără suportul necondiționat al Consiliului Județean ne-ar fi fost foarte dificil, pentru că, dacă nu ai autoritatea alături de tine și nu înțelege ceea ce tu vrei să dezvolți, e complicat să dai calitate. Calitatea costă! Trebuie să ne obișnuim că și în cultură sunt costuri și că nu poate fi tot timpul gratuitate. Iar banii care au intrat în contul muzeului din acest festival vor fi redirecționați spre acțiuni culturale și spre restaurarea patrimoniului din Dumbrava Sibiului, deci practic eu sunt foarte mulțumit. Sunt și foarte obosit, pentru că nu am avut doar ASTRA Rock de organizat, am avut și multe alte proiecte în derulare, dar când ai lângă tine oameni minunați, care nu precupețesc nici un efort, uitați-vă ce a ieșit! Un rezultat fantastic marca Muzeul ASTRA.

Din punct de vedere calitativ, a fost parcă o ofertă mai bogată și mai diversificată decât anii trecuți și la standuri.

Da, noi, la muzeu, asigurăm pentru creatorii populari nu doar cazarea, ci și masa. Pe ei îi costă doar transportul. Deci cumva câștigă și, până la urmă, asta trebuie să și facem: să arătăm tinerilor că un meșteșug îți poate asigura un viitor și un trai decent, altfel, peste 5-10 ani, vom discuta despre meșteșuguri, despre valorile identitare – indiferent despre ce etnie am vorbi – la trecut. Ar însemna că noi nu suntem în stare să ducem mai departe o moștenire, nu suntem în stare să ne asumăm această moștenire și cum scoți maxim din această moștenire.

Suntem singura instituție din România care face eforturi majore ca tot ceea ce înseamnă patrimoniul imaterial să aibă un viitor.

Veți continua rețeta aceasta, împletirea cu festivalul de rock?

Bineînțeles. Prima ediție ne-a încurajat să mergem mai departe. În același timp, ne-a determinat să dezvoltăm și mai mult atelierele interactive. Dorim ca micile probleme care au apărut în timpul festivalului să le reglăm și chiar le reglăm, pentru că noi după fiecare eveniment tragem învățăminte.

Mai aveți un proiect foarte mare tot în beneficiul meșteșugurilor: investiția de la Casa Artelor. În ce stadiu sunteți acolo?

Lucrările sunt foarte avansate, sunt în grafic. Noi pregătim anul viitor, care va fi un an dificil, pentru că vom intra chiar pe componenta de valorificare. Deci proiectul funcționează. De asta am spus că suntem singura instituție din România care face de la A la Z ceva concret pentru meșteri pe partea de certificare de competențe, pe partea de formare profesională, de educare pentru antreprenoriatul cultural, deci iată că nu doar îi aducem să expună într-un muzeu, să-și vândă marfa, ci îi comunicăm și îi învățăm și pe ei să devină antreprenori.

Răspunde