Un stil de viață sănătos presupune echilibrul între alimentele pe care le consumăm, modul în care consumăm energia prin diferite exerciții fizice, inclusiv mersul pe jos, o stare emoțională pozitivă și evitarea dependențelor, spune dr. Doina Arcomiță, medic primar medicină internă la Spitalul General CF Sibiu, adăugând că un exces în oricare direcție duce la pierderea acestui echilibru și la apariția problemelor care pot fi de ordin estetic sau reale probleme de sănătate.
„Oare mănânc sănătos? Este o întrebare tot mai frecventă și un subiect din ce în ce mai discutat. De la rețelele sociale la discuțiile în media sau în cercurile de prieteni, se pune tot mai mult accent pe ce anume este recomandat să mâncam sau nu. Mă bucur mult să văd că există acest interes, deoarece un stil de viață sănătos joacă un rol important în menținerea echilibrului la nivelul organismului și implicit în prevenția multor boli.
Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat, de alimente și preparate culinare, repartizate în 3 mese principale și, eventual, 2-3 gustări. Astfel, pentru a menține echilibrul nutrițional, este recomandat să consumăm substanțe nutritive în următoarele proporții: glucide 50-55%, proteine 15-20%, lipide (grăsimi) 30-35%. Acestea atrag după ele cantități normale de vitamine, minerale, dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul și fierul. Aportul de sare ar trebui să fie sub 5 g/zi, iar de lichide necalorice de 2-3 litri/zi. De reținut este faptul că felul în care vă simțiți este un cumul de mai mulți factori”, explică dr. Doina Arcomiță, pe pagina sa de socializare.
Pentru cei interesați să urmeze un stil de viață sănătos, medicul sibian a schițat câteva idei în această direcție.
Alimentația sănătoasă
Includeți în alimentația dumneavoastră fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsime, carne slabă (pui, curcan, vițel, pește), ouă etc. Optați pentru cea mai mică porție ce vă provoacă senzația de sațietate, iar masa de seară trebuie să fie cea mai redusă cantitativ. În ceea ce privește gustările, puteți alege între fructe, iaurt sau nuci. De asemenea, trebuie să acordați o atenție specială mâncatului pe fond emoțional, în special dulciurile, deoarece pot crește numărul de kilograme foarte repede.
Chiar dacă aveți un stil de viață haotic, nu trebuie să săriți peste cele 3 mese pe zi.
Exerciții fizice
Exercițiile fizice regulate joacă un rol important în menținerea masei și elasticității musculare, îmbunătățesc flexibilitatea și rezistența, dar și întârzie procesul de îmbătrânire. De asemenea, ajută la prevenția infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, hipertensiunii arteriale, obezității, diabetului zaharat tip 2 etc. Exercițiile fizice ajută la creșterea încrederii în sine, generează o stare generală de bine și scad nivelul de stres și anxietate. Nu este nevoie să faceți sport de performanță. Este suficient să mergeți pe jos 3-5 zile pe săptămână în pas alert sau 150 minute/săptămână. În schimb, lipsa exercițiilor fizice poate duce la apariția unor boli precum bolile de inimă, a diabetulului zaharat tip 2, obezității și anumitor tipuri de cancer.
Sănătatea mentală
Dormiți suficiente ore pentru a permite organismului să se refacă. Adulții peste 18 ani au nevoie între 7 și 9 ore de somn pe noapte.
Acordați-vă timp pentru a face ceea ce vă place cel puțin de câteva ori pe săptămână câteva ore.
Bucurați-vă de reușite, fie ele mici sau mari, și petreceți timp cu familia și prietenii apropiați.
Evitați dependențele!
Nu în ultimul rând, dr. Doina Arcomiță avertizează că fumatul are un rol nociv asupra organismului și este responsabil de apariția unor boli precum: diferite tipuri de cancer, bronșite cronice, infarct miocardic etc. Fumatul pasiv este și el nociv și poate cauza diferite boli. Totodată, consumul excesiv de alcool poate duce la apariția cirozei hepatice și a cancerului hepatic.