Amenzi de cel puțin 2.000 de lei pentru săpături ilegale

Amenzi de cel puțin 2.000 de lei pentru săpături ilegale

Vremea încă permite lucrări de amenajare sau reparații, iar în acest context municipalitatea reamintește sibienilor și firmelor specializate faptul că orice intervenție pe domeniul public are nevoie și de aviz de săpătură din partea Primăriei, prin Serviciul de Administrare a Domeniului Public.

Avizul este necesar atunci când, spre exemplu, se fac racorduri sau branșamente la rețelele de utilități, telefonie sau televiziune. Avizele se solicită de către firma care realizează lucrarea, pentru beneficiarul persoană fizică sau juridică.

Cererea de avizare se poate depune pe noua platformă de e-administrație a Sibiului și avizul va fi emis tot prin această platformă, în format electronic, dar și prin e-mail, pe adresa dompub@sibiu.ro, sau în format fizic, la sediul Serviciului de Administrare a Domeniului Public din Piața Mică nr. 22.

Cei care fac lucrări de săpătură pe domeniul public fără aviz sunt pasibili de amendă cuprinsă între 2.000 și 2.500 de lei, conform legislației locale. Foarte important de precizat este că, în conformitate cu HCL 176/2017, cei care intervin în domeniul public au obligația să îl readucă la starea inițială. Inclusiv zonele verzi trebuie aduse la starea inițială dacă sunt afectate de lucrări, conform noilor prevederi ale Regulamentului privind zonele verzi. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de lei.

De la începutul anului au fost emise 100 de astfel de avize pentru lucrări efectuate pentru persoane fizice. La acestea se adaugă încă aproape 400 de intervenții la rețelele de utilități. Apă Canal S.A. a avut cele mai multe intervenții – 256, societatea de gaz a avut 89 de intervenții, iar Electrica – 48 de intervenții.

Răspunde