Activități destinate Anului European al Tineretului în Regiunea Centru

Activități destinate Anului European al Tineretului în Regiunea Centru

Anul 2022 este Anul european dedicat tineretului, iar activitățile programate pentru următoarele luni de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru – susținut de structura gazdă Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru – au în centrul acțiunilor tinerii din Regiunea Centru. Crosul Europei, Friendship Challenge și o suită de dezbateri pe teme de mediu în fiecare județ reprezintă activitățile ce vor implica tinerii din județele Sibiu, Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș. Scopul activităților va fi de a transmite tinerilor informații despre modul în care UE îi sprijină și de a transmite Comisiei Europene opiniile și impresiile participanților. Activitățile se vor derula în parteneriat cu inspectoratele școlare județene și cu asociații din regiune.

Prin activități interactive, tinerii sunt provocați să se implice în viața comunităților și le sunt transmise informații despre rolul UE destinat sprijinului lor. Astfel, le sunt transmise principii importante susținute de Comisia Europeană pentru dezvoltarea lor pe viitor, pentru a cunoaște alți tineri, dar și reprezentanți ai instituțiilor europene. După cum atestă datele statistice, tinerii din ziua de astăzi sunt mai puțin interesați de formele tradiționale de participare, dar își apară cu fermitate ideile, adoptând abordări inovatoare. De aceea, Anul european al tineretului urmărește să aducă un omagiu implicării tinerilor și să recunoască acest fenomen, mai ales după perioada grea a pandemiei care i-a afectat pe mulți dintre ei, potrivit unui comunicat al ADR Centru.

”Am propus aceste activități cu scopul de a scoate în evidență rolul important pe care îl joacă tinerii în construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv și mai digital – la nivel european. Le oferim numeroase posibilități de a învăța, de a-și împărtăși opiniile, de a cunoaște oameni și de a participa la activități în Regiunea Centru. După cum ne-au transmis și reprezentanții UE, Anul european al tineretului este ocazia potrivită pentru a privi înainte cu încredere și speranță, în perspectivă post-pandemică. Obiectivul este includerea tinerilor și priorităților acestora în elaborarea politicilor viitoare de dezvoltare, precum și în organizarea de activități dedicate lor, încurajându-i astfel să contribuie la schimbare, să încerce să modeleze un viitor european așa cum își doresc”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pentru Crosul Europei, derulat începând cu luna octombrie, echipa Europe Direct Regiunea Centru se va deplasa în cel puțin două licee din fiecare județ al regiunii (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), în care tinerii vor fi invitați să aleagă un stil de viață sănătos, petrecând un timp de alături de prieteni, cu posibilitatea de a pleca acasă cu multe informații, materiale promoționale și premii

Prin Friendship Challenge, de la începutul lunii noiembrie, vor fi mobilizați elevii din mai multe școli din toate județele Regiunii, pentru a constitui echipe care vor parcurge probe și provocări în mai multe etape. Pe parcursul acestora participanții vor răspunde la întrebări despre UE, vor colabora cu colegii de echipă pentru a obține un scor mai bun, pentru a obține chei, indicii și oportunități de a forma comunități puternice.

În cadrul dezbaterilor pe teme de mediu, în ultimul trimestru al anului, elevii și profesorii vor fi invitați să dezbată soluțiile cu aplicabilitate și eficiență în domeniul îmbunătățirii calității mediului înconjurător, iar cele mai bune echipe vor participa la dezbaterea  finală, pe parcursul a 2-3 zile, într-o locație reprezentativă din Regiunea Centru. Juriul constituit din reprezentanți ai structurii gazdă, ai Parlamentului European și publicul larg, vor decide la final care este echipa câștigătoare.

Răspunde