Weekend unic la Muzeul ASTRA: concerte rock și târg de meșteșuguri

Weekend unic la Muzeul ASTRA: concerte rock și târg de meșteșuguri

ASTRA Rock Festival, primul festival de rock organizat într-un muzeu etnografic din România, va avea loc în paralel cu Târgul Creatorilor Populari la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

ASTRA Rock Festival – proiect / misiune de perspectivă

ASTRA Rock Festival reprezintă pentru Muzeul ASTRA o (nouă) provocare pentru valorizarea patrimoniului material, dar mai ales imaterial prezent în instituție. Intenția creării unui nou festival, marcă a Muzeului ASTRA, a pornit în contextul modernizării scenei de pe lacul din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Vorbim despre o nouă infrastructură care va deveni funcțională în următorii ani și va genera un nou capitol în dezvoltarea ofertei culturale unice în România.

Festivalul va fi momentul în care meșterii tradiționali și iubitorii muzicii rock vor fi prezenți în premieră în același cadru. Vin în jur de 200 de meșteri populari din toată România, cu tot cu produsele lor realizate în stil arhaic, cu unelte specifice și cu materiale din zona lor de proveniență. De asemenea, Muzeul ASTRA va deveni astfel o scenă interactivă, în care vizitatorii vor (re)cunoaște atelierele meșteșugărești tradiționale, în așteptarea unor prestații live ale artiștilor preferați din festival.

Concertele vor avea loc după ora 19, pe scena de pe lac.

Târgul Creatorilor Populari – simbioză cu ASTRA Rock Festival

Târgul Creatorilor Populari se organizează în Muzeul ASTRA încă din 1983. În ultimii ani s-a constatat scăderea numărului de meșteri, dar și a veniturilor încasate de aceștia.

Contextul este unul favorabil, Pactul Verde European, SDGs, curentul biodegradabilității care impune un anumit comportament, garantarea materialelor folosite, dar și utilitatea produsului meșteșugăresc poate și va deschide noi oportunități de desfacere a produselor. Rolul specialiștilor de la Muzeul ASTRA va fi de a curatoria atelierul și produsul meșteșugăresc și de a genera o rețea de comunicare dintre meșter și noua categorie de public . Practic festivalul se adresează și unei noi categorii de public, oferindu-le informația la firul ierbii, prin demonstrațiile care vor fi realizate și curatoriate de echipa meșter – muzeograf – restaurator.

,,În momentul de față vârsta meșterilor este destul de înantată, iar asigurarea viitorului meșteșugurilor care până la urmă definesc valorile identitare, dar și pot dezvolta activități specifice turismului cultural, depinde de noi, instituțiile de cultură depozitare de informații de platforme culturale și de modul de comunicare și mediere al acestor valori. Încercăm să conextualizăm târgul de altădată, un spațiu al valorilor și al satisfacerii nevoilor, să conștientizăm comunitatea de importanța produselor meșteșugărești, de dezvoltarea produselor culturale locale, de efectele economice imediate generate pe termen mediu și de rolul educației pentru cultură”, a declarat Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA

Participanții la târg vor fi aranjați pe circuitul principal de vizitare, în partea dreaptă a muzeului, iar atelierele deschise publicului vor fi inserate pe traseu. În acest fel, se reliefează frumusețea ruralității de altădată, tiparul gospodăriilor, al meșteșugurilor și al ocupațiilor, dar și utilitatea contemporană a produselor atât pentru persoanele fizice, dar și pentru sectorul privat (HORECA & corporate). Astfel va dezvolta o nouă rețea cultural – creativă, dedicată meșterilor populari din România.

Oamenii ASTRA Rock Festival

Resursa umană este cea mai importantă și până la urmă singura de care avem nevoie pentru o dezvoltare sustenabilă. Meșteșugurile din România au nevoie de viitor, meșterii populari au nevoie de recunoaștere și de stabilitate, iar tinerii care vor dori să se dezvolte și să dezvolte o afacere în acest domeniu trebuie să fie convinși că li se va asigura un viitor. ASTRA Rock Festival va deveni restartul produsului cultural turisitc de calitate și garantat de autenticitate. Evenimentul va reuni peste 300 de artiști, muzicieni și meșteri tradiționali.

Oferta culturală/ educațională ASTRA Rock Festival

Circuitul de vizitare al ofertelor culturale din festival se va opri la Târgul de țară, unde va avea loc un maraton gastronomic susținut de directorii de muzee din România. Aceștia vor găti rețete de sezon, dar vor și promova instituțiile pe care le reprezintă și cum contribuie la diversificarea paletei de servicii culturale în zona lor. Participă muzee din Maramureș, Moldova, Muntenia, Crișana, Oltenia, Banat și Transilvania.

Maratonul se va desfășura în perioada 12-14 august, în intervalul orar 10-15, până la epuizarea porțiilor.

Oferta educațională va completa programul, în poiana din proximitatea Târgului de țară, unde vor fi organizate ateliere educaționale pentru toate categoriile de vârstă. Un reper va fi prezența lui Komakiza Bezerița, un personaj cool, care va amenaja un atelier de fierărit ca-n vârf de munte (la propriu).

Răspunde