ZMRA: Nicolae Furdui Iancu și un american la Sibiu!

ZMRA: Nicolae Furdui Iancu și un american la Sibiu!

Festivalul Zilele Muzicale Româno-Americane, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, propune o seară de folclor, pe esplanada Filarmonicii, de la orele 19.00, apoi concertul simfonic „Un american la Sibiu…”, în Piața Mare, la ora 21.00.

Accesul la concerte este liber, în limita locurilor disponibile.

Așadar, în această seară, pe strada Cetății se va afla Nicolae Furdui Iancu alături de Ansamblul Crai Nou. Interpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu a avut primul contact cu scena la doar 17 ani, cu orchestra liceului unde învăța. În anul 1987 i-a apărut primul LP și a înființat grupul folcloric „Crai Nou” din Alba-Iulia. A profesat în învățământ până în 1989, iar de atunci s-a dedicat în întregime cântecului popular. Om de o mare valoare artistică și sufletească, Nicolae Furdui Iancu este și va fi mereu o mare stea și un simbol veșnic al folclorului românesc autentic din toate timpurile.

În deschidere îl vom asculta pe Cristian Fodor – o voce amplă, încărcată de vibraţie, singurul interpret hunedorean de muzică populară după 1990 premiat cu faimosul trofeu „Floarea din grădină”.

Pe scena din Piața Mare, de la ora 19.00, Filarmonica propune un program „100% made in USA”: George Gershwin – Un american la Paris, George Gershwin – Rhapsody in Blue pentru pian și orchestră, Leonard Bernstein – Dansuri simfonice din West Side Story.

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul american Daniel Spaw, iar la pian o veți urmări pe formidabila solistă Sînziana Mircea, prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist.

Dirijorul american Daniel Spaw s-a născut în Nashville (SUA), iar actualmente este dirijor principal și director artistic al Filarmonicii din Bad Reichenhall (Germania). Tânărul și talentatul Spaw, care dirijează anual peste 100 de concerte, s-a consacrat în peisajul muzical germanic datorită muzicalității sale dinamice și versatilității care îi permite să abordeze o arie vastă de genuri și stiluri muzicale.

Pianista Sînziana Mircea are o carieră artistică bogată pe plan internațional, fiind prezentă pe mari scene din Europa, Asia și America de Nord. Debutul său la Ateneul Român a avut loc la frageda vârstă de 7 ani, urmat de debutul în SUA la 11 ani și un turneu pe continentul nord american la 14 ani.

Răspunde