Muzeul ASTRA, prin programul Animă ASTRA!, organizează în acest sfârșit de săptămână o serie de ateliere meșteșugărești însoțite de ghidaje tematice.
„Redăm astfel povestea meșteșugurilor importante pentru lumea rurală, dar cu impact și în viața locuitorilor burgurilor transilvane. În acest weekend, 1-3 iulie (vineri-duminică), doi meșteri vor avea rolurile principale de ‘storytellers’ și în același cadru vor face demonstrații practice în ateliere de olărit și prelucrare a lemnului”, anunță Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.
Atelierul de prelucrare a lemnului ilustrează obiecte utile din gospodăria tradițională si se va desfășura sub îndrumarea meșterului Stan Severin, tâmplar din tată–n fiu. Acesta va spune vizitatorilor din Muzeul ASTRA povestea obiectelor din gospodăria rurală, alături de prezentarea instrumentelor cu care realizează acele lucruri meșteșugite și folositoare. Atelierul de prelucrare a lemnului va avea loc în zona aleii Pivelor, vineri, 1 iulie, și sâmbătă, 2 iulie, de la 11.00 la 17.00.
Un atelier dedicat ceramicii din Horezu va putea fi descoperit în sectorul Olărit din Muzeul în aer liber. Gospodăria de olar din Horezu îl va găzdui pe meșterul olar Ioan Bâscu, iar acesta va modela lutul cu ajutorul roții și a mâinilor, făurind astfel oale, străchini, ulcioare, castroane, căni şi multe altele. Și în acest atelier interactiv meșteșugăresc publicul se poate implica direct. Atelierul de olărit se va desfășura în sectorul Olărit, la gospodăria de olar din Horezu – Vâlcea, în zilele de 2 și 3 iulie, între orele 11.00 și 17.00.
„Programul Animă ASTRA! implică activ vizitatorii, care au prilejul de a comunica direct cu meșterii și cu artiștii populari și de a-și exersa aptitudinile alături de aceștia, iar ghidajele tematice propuse au în vedere îmbogățirea cunoștințelor despre civilizația tradițională, prin descrierea specificului fiecărui sector sau traseu tematic al Muzeului ASTRA, în scopul promovării și perpetuării tradiției meșteșugurilor reprezentate aici”, a adăugat Călinescu.
Evenimentele fac parte din „Animă ASTRA!”, proiect cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2022.