Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca participă pentru prima dată la un eveniment de anvergură în judeţul Sibiu, la Apoldu de Sus, acolo unde a achiziţionat în 2020, plantaţia viticolă Vinea Apoldia Maior, cu o suprafaţă de 65 de hectare de viţă de vie nobilă.
USAMV Cluj-Napoca propune participanţilor la festivalul „Apold Weinfest” o listă de vinuri savuroase din producţia proprie – Sauvignon Blanc, Riesling Italian şi Traminer Roz, respectiv cupajele Eruditus şi Docentus, informează instituția, într-un comunicat. De asemenea, în zona de food court vor fi pregătite meniuri care vor avea la bază produse de la Ferma Cojocna şi staţiile pilot ale Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul universităţii. Atmosfera de sărbătoare a festivalului va fi întreţinută de interpreţi şi ansambluri folclorice, între care şi Ansamblul folcloric „Tradiţii” al USAMV Cluj-Napoca, iar de la ora 19.00 este programat concertul lui DJ Oli Sinth.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 iulie, cu începere de la ora 13.00, iar intrarea în incinta festivalului va fi permisă cu o oră mai devreme. Biletele costă 30 de lei şi pot fi achiziţionate la faţa locului sau online, de pe Eventim.
„Pe meleaguri sibiene, pe colinele însorite ale comunei Apoldu de Sus, se întinde semeață podgoria Vinea Apoldia Maior. Într-un loc special, încărcat de istorie și cu o lungă tradiție viticolă, a fost înființată o plantație de viță-de-vie nobilă, care se întinde pe o suprafață de 65 de hectare. Traminer roz, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Pinot Gris și Muscat Ottonel sunt soiurile cultivate cu pricepere și grijă la Vinea Apoldia Maior. Din anul 2020, stațiunea viticolă Vinea Apoldia Maior face parte din patrimoniul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, astfel, procesul didactic este unul complet. Podgoria este locul ideal pentru deslușirea tainelor legate de oenologie, viticultură sau a altor specializări, precum pedologie, fitopatologie sau utilaje agricole. Un tărâm al învățării, unde pe lângă cercetare și inovare, strugurii sunt transformați cu măiestrie în licori bahice savuroase”, au spus reprezentanții instituției de învățământ.