Stână Fest 2022

Stână Fest 2022

Muzeul ASTRA ne invită la Stână Fest!

Evenimentul va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în zilele de 6 și 7 iulie, de la 11.00 la 16.00, în patru gospodării de oieri din Mărginimea Sibiului aflate în sectorului Păstorit. Aici vor fi organizate opt ateliere interactive de confecționat și folosit unelte din lemn specifice bucătăriei tradiționale, dar și mulsul oilor din muzeu și apoi de închegat lapte în ciubăr. Următorul pas este pregătirea de caș și telemea în crință și fierberea zerului în ceaun, iar apoi oaspeții, adică vizitatorii muzeului, vor putea servi jintița. Între timp, va fi bătut untul în bădău. Toate aceste activități vor fi puse în scenă de către trei oieri din Mărginimea Sibiului.

„Oile dau lâna, care, prelucrată de către femei, era sursa principală de îmbrăcăminte a familiei de oieri. Lâna, datorită compoziției sale, are capacitatea de a regla temperatura corporală, nu creează electricitate statică, vara ține răcoare, iar iarna cald. Valoarea lânii în trecut era egală cu valoarea aurului. Femeile recondiționau fiecare țesătură deteriorată, prelungind viața acesteia pentru încă o bună perioadă de timp. Oaia, animalul cel mai menționat în Biblie, purtătoarea realității spirituale, își urmează protectorul și salvatorul după voce. Viața și activitatea zilnică a ciobanului este dependentă de existența turmei de oi. Vă așteptăm să descoperiți instrumentarul pentru pregătire a lânii și a laptelui de oaie și să degustați totodată brânzeturile rezultate cu posibilitatea de a le achiziționa de la producători!”, transmite muzeograful Raluca Iliuț.

Evenimentul face parte din proiectul Animă ASTRA!, cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

În cadrul Stână Fest 2022, vizitatorii Muzeului ASTRA vor avea ocazia să interacționeze cu haiducul, un personaj pitoresc din folclorul și mitologia românească. Astfel, printr-un ghidaj tematic, toți cei interesați vor cunoaște aspecte importante din viața celor care își duceau traiul în munți și păduri, chiar la stâni, fugind de autorități. Prin urmare, va fi prezent și jandarmul rural, personaj al satului și al statului, purtând uniforma jandarmilor din România de după Primul Război Mondial, cu însemnele Regimentului 8 Jandarmi – având în subordine compania de jandarmi a județului Sibiu. Animația culturală se va desfășura în cele două zile, începând cu orele 12,00, punctul de întâlnire fiind gospodăria cu ocol întărit din Măgura.


Programul evenimentului va cuprinde:

Activități care se derulează în cadrul programului ANIMĂ ASTRA

 1. Atelier de confecționat instrumentar din lemn specific gastronomiei de odinioară și a celei contemporane.

 2. Atelier demonstrativ de folosire a instrumentarului din lemn specific gastronomiei de odinioară și celei contemporane:

 • atelier demonstrativ de muls

 • atelier demonstrativ de prelucrare a laptelui de oaie.

 • ateliere de preparate tradiționale: cocoloș pe jar.

-pregătirea cheagului din rânză, saramurii, burdufului din piele de oaie.

 1. Atelier de recondiționare a textilelor din lână de inspirație urbană și rurală – de la prelucrare la recondiționare.

 2. Beneficiile naturii în regiunea alpină: atelier explicativ al plantelor medicinale care cresc la munte.

Activități care se derulează în cadrul programelor de valorificare a patrimoniului ale Muzeului ASTRA.

 1. .Jandarmul și haiducul la stână: reconstituire istorică al unui aspect din viața oamenilor la munte.

 2. Atelier pentru copii și adulți: confecționarea stânii din Rășinari 3D

 3. Ghidaj tematic în gospodăriile din Rășinari și Sebeșu de Jos, realitatea virtuală prin ochelari VR: lumânările din seu de oaie versus lumânările din ceară de albine.

 4. Introducere în spațiul expozițional: instrumentarul folosit în celar și fierbătoare.

Răspunde