Seminar cu participanți din România, India, Africa și Australia la Sibiu

Seminar cu participanți din România, India, Africa și Australia la Sibiu

Muzeul Național Brukenthal, prin compartimentul Muzeul de Istorie a Farmaciei, și Societatea Română de Istoria Farmaciei (SRIF) secția Sibiu organizează, mâine, 29 iulie, un seminar online dedicat terapiilor complementare, la care vor participa cercetători din România, India, Africa și Australia.

Participarea la eveniment se va face prin înscriere la adresa srifsibiu@gmail.com.

Lucrările seminarului vor fi deschise la ora 10.00, de către dr. Ghizela Vonica, directorul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, prof. dr. Angela Mărculescu, președintele Societății Române de Etnofarmacologie, prof. dr. farm. Felicia Gligor (ULBS), vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România, și dr. farm. Ladislau Rosenberg, expert în istoria farmaciei, președintele SRIF Sibiu.

„Sibiul este oraşul cu cea mai bogată tradiţie în zona Transilvaniei în ceea ce priveşte dezvoltarea instituţiilor sanitare, începând cu secolul al XIII – lea. Sfatul comunei Sibiu – Villa Hermani sau Cybinium – a înfiinţat în 1292 un spital comunal, considerat de unii istorici ca fiind primul spital de pe teritoriul actual al României. Documentul care atestă că în Sibiu s-a deschis prima farmacie de pe actualul teritoriu al României datează din 15 august 1494.

Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu, compartiment al Muzeului Național Brukenthal, prin colecțiile sale de peste 6.600 de piese, contribuie păstrarea obiectelor istorice care provin de la vechile farmacii sibiene și nu numai. Încă de la inaugurarea muzeului în 1972, patrimoniul muzeului a fost studiat de către farmaco-istorici care au determinat, printre altele, și originea substanțelor utilizate în prepararea remediilor începând cu secolul al XVII-lea. Natura este cea mai mare farmacie, sursa principală a remediilor. Pornind de la diversitatea resurselor (vegetale, minerale, animale) a fost realizată expoziția online ‘Din Natură în Farmacie’, care prezintă publicului larg 30 de obiecte din colecția muzeului pentru a evidenția acest aspect.

Datorită interesului și a dezvoltării actuale a terapiilor complementare, multe dintre remediile de origine naturală din trecut au revenit în atenția farmaciștilor și nu numai”, au precizat organizatorii.

Răspunde