Muzeul ASTRA se implică în refacerea caselor tradiționale din Deltă Primăria Chilia Veche © Ziarul Delta

Muzeul ASTRA se implică în refacerea caselor tradiționale din Deltă

Specialiștii Muzeului ASTRA intervin din nou pentru salvarea patrimoniului tradițional din Delta Dunării.

Primăria comunei tulcene Chilia Veche a încheiat un parteneriat cu Asociaţia „Ivan Patzaichin”, în vederea implementării proiectului „Ruta satelor cu arhitectură tradiţională în Delta Dunării”, în urma selecţiei realizate de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se urmăreşte promovarea satelor cu arhitectură tradiţională din comuna Chilia Veche.

În perioada următoare, specialiști din cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu se vor deplasa la Chilia Veche, pentru a face evaluarea locuinţelor identificate în cadrul proiectului.

„La Chilia am identificat şase case pentru ‘Ruta satelor cu arhitectură tradiţională’. În parteneriat cu Asociaţia ‘Ivan Patzaichin’, care la rândul lor au parteneriat cu Muzeul ASTRA din Sibiu, vom stabili împreună care dintre gospodării vor fi într-adevăr reabilitate. Muzeografii vor face evaluarea fiecărei locuinţe, pentru a şti exact ce lucrări ar putea fi aprobate, la ce valoare s-ar încadra, abia apoi facem următorul pas”, a declarat Timur-Alexandru Ciauş, primarul comunei Chilia Veche, pentru ziarul „Delta”.

Reamintim că, în martie 2021, Muzeul ASTRA a încheiat și un parteneriat cu Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, inițiativă care are ca scop identificarea și inventarierea variantelor de dezvoltare sustenabilă a localităților din Delta Dunării. „Pentru că ne pasă de acest tărâm unic în lume, prin acest angajament vom identifica toate resursele culturale locale, dar și de patrimoniu din satele rămase în Delta Dunării. Toate acestea pot servi drept motoare de dezvoltare locală și astfel zona va crește în vizibilitate în rândul turiștilor de pretutindeni”, au explicat semnatarii parteneriatului.

Răspunde