Mesaj de pace Gabriel Bebeșelea

Mesaj de pace

Concerte de excepţie, momente speciale, ateliere şi recitaluri vă aşteaptă la Sibiu, în perioada 28 iulie – 1 august, odată cu ediţia a IV-a Musica Ricercata Festival. Conceptul de anul acesta poartă numele „Ramificări” şi este dedicat păcii.

Vă puteţi delecta cu piese încărcate de simbolism: „Forets paisibles; Danse de grand calumet de la paix” (Păduri liniştite; Dansul marii pipe a păcii), inspirată din tratatul de pace semnat în 1725 între amerindieni şi Ludovic al XVI-lea sau lucrarea care dă şi numele acestei ediţii, „Ramifications”, compusă de transilvăneanul Gyorgy Ligeti, compozitorul de la care provine şi numele festivalului.

Unii dintre cei mai mari exponenţi ai culturii contemporane române şi internaţionale, precum: Emil Hurezeanu, Mircea Cărtărescu, Sayaka Shoji, Kalevi Aho, Ioana Nicolaie, Radu Vancu, Matei Ioachimescu, Gotz Teutsch, Gabriel Bebeşelea, Cristian Spătaru, Rodica Vică, Lilia Istratii, Tiberius Simu, Sergiu Garabajii, vor fi prezenţi pentru a transmite un mesaj de pace, încununat de un concert extraordinar de închidere a festivalului.

Împreună, muzicieni din Ucraina, Moldova şi Uniunea Europeană vor interpreta alături de ansamblul Musica Ricercata, Orchestra de Tineret a Moldovei, Corul Filarmonicii din Viniţa (Ucraina), compoziţia cu cel mai puternic mesaj pacifist, Simfonia nr. 9 „Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven, precum şi finalul operei „La foresta d’Hermanstad” de Valentino Fioravanti, reamintindu-ne că pacea este cea mai importantă valoare în contextul actual.

În cadrul festivalului, se vor realiza şi donaţii pentru refugiaţii din Ucraina, către Crucea Roşie Română. Donaţiile se pot face prin SMS la 8825 cu textul festival, suma alocată cauzei fiind de 2 euro/SMS, sau online pe www.crucearosie.ro.

De asemenea, prin muzică şi cultură, se creionează un proiect cu totul special, în cadrul librăriilor Cărtureşti din Sibiu, care oferă, pe parcursul festivalului, o selecţie specială de muzică şi cărţi, recomandate de directorul artistic al festivalului, Gabriel Bebeşelea. Raftul este disponibil şi online, pe site-ul Cărtureşti.

Răspunde