Leș Gábor – un maestru nemuritor al ceramicii transilvănene

Leș Gábor – un maestru nemuritor al ceramicii transilvănene

Din acest an, la târgul „Frumos. Ceramic. Folositor”, Muzeul ASTRA va acorda Premiul „Leș Gábor” unui tânăr olar care se va specializa într-un atelier de olărit din județul Sibiu.

„Plecat prea devreme dintre noi, Leș Gábor este apreciat şi recunoscut în România și Ungaria pentru ceramica minunată pe care a realizat-o. Olarul a reuşit să transforme meşteşugul în artă rafinată, fiind considerat un meșter desăvârșit, înzestrat cu talent și pasiune, bun cunoscător al ceramicii transilvănene, al tehnicilor de realizare a ceramicii din centrele săsești și maghiare. A fost un colaborator constatnt al Muzeului ASTRA, care a învăţat şi îndrumat meşteri şi a influenţat activitatea unor muzee, fiind conştient de misiunea acestor instituţii de protejare a patrimoniului. A contribuit major la cercetarea, identificarea şi valorificarea colecţiei de ceramică și a patrimoniului cultural imaterial”, explică dr. Karla Roșca Szente, șef secție Muzee pavilionare Muzeul ASTRA.

Recunoscut în toată lumea

Leș Gábor
Leș Gábor

Leş Gábor s-a născut la Baia Mare, în 17 ianuarie 1955, iar în orașul natal descoperă calea modelării lutului, în atelierul renumitului olar Bagossy Sándor. Aici a învăţat secretele olăritului şi tehnicile de realizare a ceramicii de Maramureș, formele arhaice ale acesteia, cromatica și ornamentica specifică acestei zone. A lucrat la Faimar, Baia Mare, împreună cu olarul Cornel Sitar, iar după desfiinţarea fabricii, în anul 1980, a avut primul atelier de olărit, acasă, în camera copilului. Din 1989, s-a stabilit în Ungaria, la Bodony, unde într-un peisaj idilic a îmbinat olăritul cu sportul şi a continuat, alături de familie, să practice meșteșugul, înfiinţându-şi propriul său atelier recunoscut în toată lumea. Conștient de faptul că meșteșugul trebuie transmis generațiilor viitoare, l-a învățat pe fiul său, Norbert Leș, tainele ceramicii transilvănene. În 1989, a primit atestatul de artist popular, iar în 1990 i s-a decernat premiul Pro Renovada Cultura. Anual, și-a prezentat spre evaluare piesele unui juriu naţional compus din etnografi, artişti plastici şi meşteri populari.

Karla Roșca: „În anul 2013, la inițiativa meșterului olar Leș Gabor, Muzeul ASTRA a organizat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, prima ediție a Târgului ‘Frumos. Ceramic. Folositor, un altfel de târg al olarilor’, care prin consecvența și exigența superioară a meșterului a reunit olari din România, Ungaria, Republica Moldova și Bulgaria.”

Stil unic

„În spatele măiestriei modelării ceramicii trebuie menționat efortul olarului de a descoperi și de a revitaliza formele, ornamentele și cromatica centrelor de olărit care nu mai există astăzi. El a reușit, prin tehnici moderne, să reintegreze în circuitul valorilor contemporane forme și motive demult uitate. Între timp, a creat un stil individual, simplu de observat în ceramica sa şi preluat de fiul său, Norbert Leş”, adaugă Karla Roșca.

A creat obiecte specifice ceramicii din Baia Mare, Baia Sprie, Vama, Valea Izei, Târgu Lăpuș, dar şi vechilor centre de olărit transilvănene din Sibiu, Marpod, Chirpăr, Țara Bârsei, Brețcu. „A îndrăgit ceramica, reproducând atent motivele decorative, deseori inovând și creând motive noi. Cel mai mult i-a plăcut să realizeze ceramica de Bistrița, reinventând şi creând cromatici şi motive. Printre categoriile de obiecte create în cei 46 de ani de activitate: oale de gătit (de diferite tipuri și mărimi), farfurii, blide, căncee, căni pentru apă și vin, servicii de cafea, de vin sau țuică, sfeșnice, halbe etc. În privinţa tehnicilor de realizare, Gabor Leş a experimentat şi a stăpânit o suită întreagă de procedee. Era unul dintre practicienii ceramicii transilvănene, exersând şi experimentând, documentându-și, perfecţionându-şi continuu meseria. În 20 august 2017, la Budapesta, a primit din partea Ministerului Culturii din Ungaria Premiul pentru continuitatea ceramicii tradiţionale transilvănene, revitalizarea vechilor centre de ceramică şi pentru transmiterea meşteşugului ceramicii tradiţionale tinerilor olari. A participat permanent la târgurile meşteşugarilor organizate de muzeele etnografice din Cluj, Sibiu, Bucureşti, Satu-Mare, Baia-Mare și a avut expoziţii personale în România, Ungaria, Elveţia, Austria, Germania, Italia, Slovacia. La Centrul de Olărit de la Budapesta și la Satu-Mare a susţinut cursuri intensive despre ceramica transilvăneană, iar la Satu Mare a replicat modelul târgului de la Sibiu”, menționează Karla Roșca.

Cea de a X-a ediţie a târgului “Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica Utilitară. Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului” se desfășoară în perioada 28-31 iulie. În Pavilionul Muzeal Multicultural de la intrarea principală în Muzeul ASTRA, este prezentată publicului expoziția dedicată olarului Leș Gábor (17 ianuarie 1955 – 4 septembrie 2019), inițiatorul târgului „Frumos. Ceramic. Folositor”.

Răspunde