Leac pentru stomac: uleiul volatil de mărar

Leac pentru stomac: uleiul volatil de mărar

Cunoscut încă din Antichitate pentru beneficiile sale terapeutice, mărarul poate fi utilizat și sub forma uleiului volatil (Anethi aetheroleum).

Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă anuală din familia Apiaceae, originară din sud-vestul și centrul Asiei, de unde s-a extins ulterior pe toate continentele. În zilele noastre, mărarul este cultivat în întreaga lume, pe suprafețe întinse, ca plantă condimentară și aromatică. Mărarul este menționat ca plantă cu efecte vindecătoare în papirusul Ebers și îl întâlnim în lucrările celebrului medic din Antichitate, Dioscoride.

Frunzele de mărar conțin numeroase principii active, cu efecte benefice asupra organismului uman, printre care amintim: ulei volatil, flavone, steroli, glicozide, umbeliferona, vitamin (A, B1, C), săruri minerale (K, Na) ș.a. Uleiul volatil de mărar (Anethi aetheroleum) se poate obține prin distilarea cu vapori de apă a părților aeriene ale plantei sau a fructelor zdrobite.

Uleiul volatil de mărar are efect carminativ, favorizând eliminarea gazelor intestinale, de combatere a flatulenței si de stimulare a poftei de mâncare, fiind indicat la persoanele care suferă de anorexie, digestie lentă și alte afecțiuni digestive.

Uleiul volatil de mărar se poate asocia cu cel de lavandă, mentă, bergamot sau lămâi.

Comandă online cartea “Aromaterapia – metodă naturală eficientă pentru prevenirea și tratarea unor boli”!

Răspunde