Delegație din Republica Moldova

Delegație din Republica Moldova

Regiunea Centru a fost gazda unei delegații din Republica Moldova care, în perioada 19-22 iulie, s-a întâlnit și a discutat cu reprezentanții municipiilor și comunelor din regiune, ce au implementat cu succes proiecte cu fonduri europene.

Delegația a vizitat municipiile Brașov, Alba Iulia, Blaj, Sibiu și comuna Ciugud. Din delegația oficială au făcut parte reprezentanții Ministerului de Dezvoltare, ai trei ADR-uri, precum și reprezentații a șase orașe moldovenești, considerate poli de creștere. Scopul acestei vizite a fost schimbul de experiențe și lecții de învățat pentru creșterea capacității administrative și pregătirea proiectelor europene având în vedere statutul de stat candidat la UE.

Programul propus de ADR Centru pentru delegația din Republica Moldova s-a încheiat cu o deplasare la Sibiu, unde specialiștii din Primărie le-au prezentat oaspeților proiectele europene care au susținut dezvoltarea și transformarea municipiului într-un reper turistic și industrial unic în Transilvania.

”Echipa ADR Centru a propus și organizat vizita de lucru a delegației în așa fel încât, prin discuții, informații punctuale și prin deplasări la locurile de implementare a proiectelor, să se vizualizeze rezultatele și diferitele aspecte întâlnire în procesul de dezvoltare. Am oferit reprezentanților administrației publice din Republica Moldova și un sumar al activității și evoluției ADR Centru. Sprijinul nostru a fost acordat în baza parteneriatului dintre ADR Centru ROMÂNIA și ADR Centru Republica Moldova, încheiat în 2013, la Alba Iulia, prin care ne-am angajat să ne sprijinim reciproc activitățile, pentru asigurarea transferului de cunoștințe în vederea pregătirii pentru aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Susținem astfel dezvoltarea schimburilor de experiență cu autoritățile publice centrale și locale din țara vecină și prietenă, cu asociațiile obștești și cu alte instituții și organizații de la nivelul societății civile și sectorul privat, cu privire la procesul de dezvoltarea regională”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru România.

Lecții pentru „frații” de peste Prut

Vizita de lucru s-a desfășurat în cadrul unui proiect derulat de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova împreună cu Solidarity Fund Polonia în Moldova, prin care se vizează pregătirea personalului din autoritățile centrale si locale pentru a facilita implementarea mai rapidă a noilor politici de dezvoltare regională. Acest proiect are în vedere întărirea rolului anumitor orașe  – identificate ca poli-de-creștere – în calitate de motoare de creștere a competitivității regiunilor. Cele șase orașe sunt: Edineț, Soroca, Ungheni, Orhei, Cahul, Comrat și zonele rurale adiacente acestora. Pe parcursul vizitei de lucru s-a urmărit un transfer eficient de bune practici în domeniul planificării strategice, al elaborării Strategiilor de Specializare Inteligentă și implementarea proiectelor pentru dezvoltare urbană durabilă, fiind efectuată după ce o echipă de traineri și consultanți din România și Republica Moldova au susținut un training în domeniile planificare strategică și management de proiect, participanții fiind implicați în implementarea Programului Național poli de creștere din Republica Moldova.

Răspunde