Concert Zdob și Zdub, vinuri de top și mâncăruri rafinate la Muzeul ASTRA

Concert Zdob și Zdub, vinuri de top și mâncăruri rafinate la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA are calitatea de co-organizator și de gazdă a festivalului Vinfest, ediția a V-a, singurul eveniment din Sibiu care pune în valoare vinul tradițional din România și nu numai.

De ce Vinvest 2022 la Muzeul ASTRA?

Argumentul stă în misiunea Muzeului ASTRA de a păstra și de a promova tradițiile și meșteșugurile prin fapte. Un astfel de eveniment este un fapt și încă unul important. Ediția din acest an a Vinfest va fi organizată în cel mai mare spațiu etnografic din Europa, expus în aer liber pe o suprafață de 96 ha. Muzeul ASTRA deține un patrimoniu cultural impresionant în tot ceea ce privește tradiția viticulturii românești: Crama din Bălănești, cea mai completă și complexă colecție de teascuri din România (30 de teascuri de tipologii diferite – teasc de tip roman din Vințu de Jos), Crama de la Huși, Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică, monument funcțional în Muzeul în aer liber, Casa de viticultor din Vlădești și diverse butoaie, instrumentar secundar pentru producerea vinului din struguri. De asemenea, fiecare gospodărie din muzeu deține instrumentar arhaic de producere și păstrare a vinului din struguri (butoaie, damigene, boscă, tiugă din bostan de tras vinul s.a.)

“De peste două milenii cultivarea viței de vie a fost una din ocupațiile principale a locuitorilor de pe teritoriul României, aspect confirmat în scrierile istoricilor din antichitate Primul izvor scris atestă arderea viței de vie de către regele dac Burebista, în contextul conflictelor iminente cu Imperiul Roman. Vinul era asociat cu Bacchus, zeul vinului, viței de vie și al beției, însă după expansiunea creștinismului acesta a fost asociat cu euharistia și nunta. Dovadă stau obiectele din ceramică în care era păstrat vinul, identificate pe șantierele arheologice. Pedologia acestui teritoriu a generat soiuri de struguri care comportă gusturi, arome și trăiri specifice fiecărui eveniment important din viața cotidiană. Vinvest înseamnă o comunicare, interpretare și mediere a unui patrimoniu gastronomic ce se leagă de băutura divină. Strugurii se regăsesc în elemente specifice din arhitectura săsească, maghiară și românească. Toate aceste aspecte importante se împletesc într-un eveniment de tradiție ce va deveni în mod sigur Vinfest! Să nu uităm de participarea celor de la Zdob și Zdub în deschiderea festivalului, dar și programul artistic și gastronomic din toate cele trei zile. Va fi o atmosferă demnă de vizitatorii acestui muzeu, dar și de un public nou pe care îl vom avea și care va reveni cu drag pe la noi”, a declarat Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA. 

Vinfest va avea loc în perioada 8-10 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, iar în deschiderea din acest an va avea loc un concert al formației Zdob și Zdub (vineri, 8 iulie, ora 21:00). La Vinfest participă nouă crame și producători de vinuri (50 de arome) și cinci food truck-uri, care vor pregăti mâncare tradițională românească, italiană, spaniolă și sârbească (burger cu sosuri de vin, paste cu parmezan, jambon cu vin roșu, cannoli – desert italian). De asemenea, în același cadru vor fi organizate ateliere interactive pentru copii (origami, sesiuni de teatru cu păpuși tradiționale, treasure hunt) și concerte & DJ Session pentru vizitatorii muzeului.  

Crame de top vin în acest an la Vinfest, în Muzeul ASTRA. Este vorba despre Histria, Domeniile Franco Romane, Domeniul Ciumbrud, Crama Hamangia, Villa Vinea, Jidvei, Lechburg, Astoria, WineNot (vinuri internaționale), care vor întâmpina vizitatorii muzeului cu un buchet de vinuri plin de arome și culori.

Programul de funcționare al festivalului Vinfest este zilnic, de la 11.00 la 1.00. Accesul va fi posibil în baza abonamentului (până la ora 18) sau a biletului de intrare în Muzeul ASTRA.

 

Program concerte @ Vinfest 2022

Vineri, 8 iulie:

18:00 – KOSTA DJ SET

21:00 – ZDOB și ZDUB

22:30 – FUNKYDROP & MC CHARLIE

 

Sâmbătă, 9 iulie:

16:00 – KOSTA DJ SET

19:00 – IORGA DJ SET

22:30 – K-LU

  

Duminică, 10 iulie:

18:00 – KOSTA DJ SET

21:00 – VIA DACĂ

22:00 – LOWELT DJ SET

 

Program ateliere interactive pentru copii @ Vinfest 2022: 

Vineri, 8 iulie:

Ateliere creative:

Interval orar: 14:00 – 16:00

Ateliere de teatru și dans:

Interval orar: 16:00 – 18:00

 

Sâmbătă, 9 iulie:

Ateliere creative:

Interval orar: 10:00 – 11:30

Ateliere creative:

Interval orar: 12:30 – 14:00

Descoperă Epicc-ul din tine:

Interval orar: 15:00 – 17:00

Treasure hunt:

Interval orar: 17:00 – 18:00

 

Duminică, 10 iulie:

Trasee tehnico-aplicative:

Interval orar: 10:00 – 11:00

Ateliere creative:

Interval orar: 12:00 – 14:00

Trasee tehnico-aplicative:

Interval orar: 15:00 – 16:00

Treasure hunt:

Interval orar: 16:00 – 17:00

Ateliere de teatru și dans:

Interval orar: 17:00 – 18:00

Răspunde