Cinci sfaturi despre cum să descoperi vinuri noi care să îți placă cu adevărat

Cinci sfaturi despre cum să descoperi vinuri noi care să îți placă cu adevărat

Câte vinuri ai încercat în viața ta? Câte dintre acestea sunt românești? Și câte vinuri românești ai pe lista ta de preferate?

Doar în România există peste 400 de crame și vinării și fiecare produce zeci de etichete de vinuri. Nu este de mirare că atunci când ești în fața rafturilor de vin la magazine fizic sau online, ești copleșit. Pe care să le alegi? Cum să descoperi vinurile care îți plac?

Andrei Popa, un somelier cu certificare internațională, autor de articole de specialitate și un antreprenor din domeniul vinurilor, zi de zi îi ajută pe oameni să găsească vinuri noi pe care să le îndrăgească, așa că am apelat la el pentru sugestii. Iată sfaturile lui:

Găsește un magazin de vinuri care îți place și folosește-l!

De ce un magazin de specialitate, când există rafturi pline cu zeci de etichete de vin?

În primul rând, vânzătorul dintr-un magazin de vinuri este o sursă extraordinară de informații și te poate ajuta să alegi vinul. În al doilea rând, în magazinele specializate vei gasi vinuri de la crame mici, mai puțin cunoscute, pe care nu le vei găsi în supermarketuri. În al treilea rând, magazinele de vinuri își adaptează inventarul în funcție de preferințele clienților lor și adesea te pot ajuta cu comenzi speciale.

Mergi la târguri și festivaluri de vin

Târgurile de vin nu sunt doar pentru profesioniști sau pentru oameni din domeniul restaurantelor. Astfel de evenimente, într-adevăr, au un format mai formal, cu standuri ale cramelor și somelieri care prezintă vinurile, dar exact acest lucru te va ajuta să navighezi ușor prin preferințele propriului gust.

Imaginează-ți că într-o singură vizită poți degusta zeci de vinuri de la zeci de crame, având drept ghid niște oameni pricepuți care îți vor oferi spre degustare vinuri conform preferințelor tale. În plus, ei sunt foarte deschiși să îți spună povestea vinurilor și a oamenilor din spatele lor. O astfel de experiență este și educativă și plăcută.

Pentru că degustările de vinuri au început să prindă popularitate și chiar încep să fie la modă, au apărut și festivalurile de vinuri. Mai mici sau mai mari, acestea sunt un alt loc minunat unde poți descoperi zeci de etichete de vinuri noi.

Participă la degustări de vinuri

Foarte multe restaurante și wine baruri organizează frecvent degustări de vin în diferite formule. Acestea pot fi vinuri în asociere cu mâncare, degustări de vinuri ale unei crame specifice, degustări pe soi de struguri, degustări pe verticală, șamd.

Evenimentele de acest gen sunt o oportunitate minunată să deguști și alte vinuri decât cele pe care le preferi și le consumi din nou și din nou. Există și alte caracteristici ale unui vin bun pe care le poți descoperi doar participând la un eveniment de degustare de vinuri. În timpul unei degustări de vin, palatul tău va putea experimenta o multitudine de arome și gusturi.

Folosește aplicații care te pot ajuta să-ți alegi sticla

Aceasta este o metodă destul de populară de descoperire a vinurilor. Vezi recenziile altor persoane și hotărăști dacă îți va plăcea sau nu și ție. Sunt zeci de aplicații de specialitate pe care le găsești ușor la o căutare prin app store.

Fă-ți abonament la vinuri

Da, da, ai auzit bine. Există abonamente la vin. Exact cum îți faci abonament la Netflix și plătești lunar pentru a te putea bucura de filme și seriale, la fel și cu vinurile. Avantajul unui astfel de abonament este că nu trebuie să pierzi timpul căutând vinuri noi. Te lași pe mâna somelierului, care explorează cramele și degustă zeci de vinuri pentru a face o selecție cu cele mai bune și ți le livrează direct la ușa ta, în fiecare lună. Cei cărora le place să servească o sticlă de vin bun când au o cină cu familia sau cu prietenii vor avea mereu un vin cu adevărat special la îndemână. Iar pasionații și colecționarii de vin vor putea să își construiască propria librărie de vinuri cu avanpremiere, cei mai buni ani, vinuri din rezervele cramelor și chiar vinuri rare.

Oricare ar fi metoda pe care ai ales-o pentru a descoperi vinuri noi, nu uita că gustul este un lucru foarte subiectiv și aceasta se aplică și la gustul la vinuri. Mulți băutori de vin au strugurii lor preferați, producători preferați, regiunile îndrăgite, dar merită să explorezi puțin. În călătoria ta, vei reuși să descoperi vinuri noi care îți plac, dar și să îți educi gustul.

Răspunde