Fotografii din timpul cercetărilor arheologice întreprinse de specialiști la ruinele cetății dacice de la Tilișca vor fi expuse la Muzeul de Istorie, dar și la Săliște, iar istoricii lucrează la un film documentar despre acest monument.
În perioada 20 iunie – 30 septembrie, la inițiativa Asociaţiei Cetatea Dacică Tilişca, se desfășoară proiectul cultural „Educație pentru patrimoniu. Măsuri de revitalizare și protejare a Cetății dacice de la Tilișca”.
Derulat sub coordonarea unui colectiv de specialiști format din dr. Gheorghe Vasile Natea, Christian Kaiser, dr. Maria Raluca Teodorescu, Adrian Georgescu, dr. Vasile Palaghie, Mihail Chideșa și Florentin Perianu, proiectul urmărește, pe de o parte, continuarea cercetării arheologice a cetății dacice de la Tilișca – a cărei importanță națională este subliniată prin încadrarea, pe Lista Monumentelor Istorice din România, în categoria A – iar pe de altă parte, la conservarea in situ, restaurarea și valorificarea, respectiv punerea în valoare a elementelor cu valoare istorică.
Astfel, în lunile iulie și august, va avea loc o nou campanie de cercetare arheologică a cetății, datată între secolele II î. Hr. – I d. Hr., care până în acest moment a fost descoperită în proporție de doar 25%, potrivit istoricului sibian Adrian Georgescu.
Imaginile surprinse în timpul cercetărilor vor face parte dintr-o expoziție temporare găzduită de Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” din Sibiu, în perioada 6 – 31 iulie. „Expoziţia cuprinde imagini edite și inedite din timpul campaniilor arheologice derulate în acest obiectiv de-a lungul timpului, constituindu-se drept principală activitate de popularizare a unui proiect cultural amplu, intitulat ‘Educație pentru patrimoniu. Măsuri de revitalizare și protejare a Cetății dacice de la Tilișca’, proiect derulat în perioada 20 iunie – 30 septembrie 2022, la inițiativa Asociaţiei Cetatea Dacică Tilişca, cu sprijinul logistic şi cofinanţarea Consiliului Judeţean Sibiu – prin agenda culturală 2022 – și în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal, Primăria comunei Tilişca şi Primăria oraşului Sălişte”, au precizat reprezentanții Muzeului Național Brukenthal. Totodată, inițiatorii își doresc organizarea unei expoziții permanente în orașul Săliște, începând cu data de 3 august, organizarea a două tabere de arheologie, pictură, desen și ateliere de creație (3 – 15 iulie), tipărirea de cataloage și pliante în limbile română, germană și engleză de promovare a cetății, realizarea un film documentar și diverse activităţi educative şi de conştientizare a localnicilor despre importanţa cetăţii dacice de la Tilişca.