Ceramica utilitară, vedeta unui altfel de târg al olarilor

Ceramica utilitară, vedeta unui altfel de târg al olarilor

Cea de a X-a ediţie a târgului „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica Utilitară. Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului” se va desfășura în perioada 28-31 iulie.

Pe parcursul a trei zile, 40 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Comisiile de jurizare formate din specialiști în gastronomie, cercetători și muzeografi specializați în ceramică vor desemna cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari-olari.

În mod special, evenimentul va onora moștenirea culturală a meșterului Leș Gábor, cel care a inițiat acest târg.

Karla Roșca, organizator: „Dacă doriţi să cunoaşteţi ceramica utilitară, să aflaţi de ce e bine să gătim în vase de lut, care sunt olarii care au realizat vase frumoase, bine arse, în care mâncarea îşi păstrează în întregime gustul natural, vă invităm în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului!

„Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe, a unei expoziții, a unui workshop şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica utilitară. Aflat la a zecea ediție, condițiile de participare sunt respectate de fiecare olar. Aceștia trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas caracteristic ceramicii utilitare, de dificultate mare (ploscă, oală mare, ulcior, cănceu, opaiț, recipient pentru țuică etc.); să prezinte juriului două piese utilitare realizate în atelier şi să gătească în vasele proprii, pe vatră deschisă sau în cuptor, reţete specifice zonei din care provin. Partea aplicată va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală. De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe vizitatori să cunoască ceramica de calitate și beneficiile gătitului în vase de lut bine arse. Din acest an, Muzeul ASTRA va acorda Premiul ‘Leș Gábor’ unui tânăr olar care se va specializa într-un atelier de olărit din județul Sibiu”, a declarat dr. Karla Roșca, șef secție Muzee pavilionare Muzeul ASTRA.

Conferință pentru specialiști

Evenimentul va începe joi, 28 iulie, ora 9.00, în Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), cu o conferinţă dedicată ceramicii utilitare. Organizatorii, prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiționale din România, Ungaria și Bulgaria, caută soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului.

Expoziție

Tot joi, 28 iulie, în Pavilionul Muzeal Multicultural va fi prezentată publicului expoziția dedicată olarului Leș Gábor (1955 – 2019), inițiatorul Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Plecat prea devreme dintre noi, Leș Gábor este apreciat şi recunoscut în România și Ungaria pentru ceramica minunată pe care a realizat-o. Olarul a reuşit să transforme meşteşugul în artă rafinată, fiind considerat un meșter desăvârșit, înzestrat cu talent și pasiune, bun cunoscător al ceramicii transilvănene, al tehnicilor de realizare a ceramicii din centrele săsești și maghiare. A fost un colaborator constatnt al Muzeului ASTRA, care a învăţat şi îndrumat meşteri şi a influenţat activitatea unor muzee, fiind conştient de misiunea acestor instituţii de protejare a patrimoniului. A contribuit major la cercetarea, identificarea şi valorificarea colecţiei de ceramică și a patrimoniului cultural imaterial.

Vase de calitate pentru pensiuni și restaurante

Observând interesul din ce în ce mai evident al turiştilor pentru ceramica tradițională, și reintegrarea acesteia în locuinţa și bucătăria contemporană, precum și dorința multora de a găti și servi sănătos, în vase de calitate, vineri, 29 iulie, ora 17.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Gospodăria – atelier de olar din Corund, județul Harghita, se va desfășura workshop-ul Folositor. Tradițional și modern în bucătăria contemporană. În cadrul acestuia antreprenori, reprezentanți ai pensiunilor și restaurantelor din Sibiu, specialiști și meșteri olari vor discuta despre sustenabiltatea meșteșugului olăritului, despre tehnici și modele de (re)punere în valoare a vechii ceramici.

Delicii tradiționale

Demonstraţiile culinare din cadrul concursului de gătit se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber în 29-30 iulie 2022, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, în vase de lut pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale româneşti, maghiare, bulgărești şi moldovenești precum: Ciorbă de perișoare, Gulaș secuiesc, Jambon de porc cu prune uscate, Linte în vas de lut cu frigărui și sos asortat, Pâine în vas de lut, Carne la țest, Friptură de purcel, Varză cu carne de porc, Ciorbă de pui cu tăiței de casă, Gulaș Paloc, Tocăniță de căprioară, Tocănița olarului cu vin roșu, Tocană de vită cu tarhon și tăiței de spanac etc. Sâmbătă, 30 iulie, începând cu ora 14.00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor: gulaș cu fasole boabe, iar duminică, 31 iulie, gulaș cu carne de porc.

Ateliere

În cele trei zile, la Târgul de ţară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi și ateliere experimentale de decorare, modelare și presare a lutului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.


PROGRAM

TÂRGUL FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA UTILITARĂ

28 – 31 IULIE 2022 ֍ Ediția a X-a

 

JOI, 28 IULIE 2022

Conferința cu tema Ceramica utilitară

Interval orar: 9.00- 16.00

Locul de desfășurare: Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Auditorium

Vernisarea expoziției: Leș Gábor, maestru al ceramicii transilvănene

Locul de desfășurare: Pavilionul Muzeal Multicultural, Hol cafetărie

Perioada: 28-31 iulie 2022

 

VINERI, 29 IULIE 2022

Târg de ceramică, demonstraţii practice de gătit și de olărit, jurizare

Interval orar: 10.00-19.00

Concurs de olărit. Realizarea de vase de ceramică utilitară (ploscă, oală mare de sarmale, ulcior, vas pentru gătit, vas-borcan pentru păstrat provizii, opaiț, oală pentru fiert țuică, cănceu, sfeșnic etc.)

Olărit la roata tradițională

Interval orar: 11.00-13.00; 15.00-17.00

Concurs de gătit

Interval orar: 10.00-14.00

Ateliere interactive de olărit pentru copii și adulți

Ateliere experimentale de modelare a lutului și decorarea ceramicii

Interval orar: 11.00-17.00

Locul de desfășurare: Târgul de țară

Workshop: Folositor. Tradițional și modern în bucătăria contemporană

Interval orar: 17.00-19.00

Locul de desfășurare: Gospodăria-atelier de olar, Corund, județul Harghita

 

SÂMBĂTĂ, 30 IULIE 2022

Târg de ceramică, demonstraţii practice de gătit și de olărit, jurizare

Interval orar: 10.00-19.00

Să învățăm să gătim în vase de lut: Gulaș cu fasole boabe (Babgulyás), degustare pentru public

Interval orar: 10.00-14.00

Concurs de olărit. Realizarea de vase de ceramică utilitară (ploscă, oală mare de sarmale, ulcior, vas pentru gătit, vas-borcan pentru păstrat provizii, opaiț, oală pentru fiert țuică, cănceu, sfeșnic etc.)

Olărit în tandem

Interval orar: 11.00-13.00; 15.00-17.00

Concurs de gătit

Interval orar: 10.00-14.00

Ateliere interactive de olărit pentru copii și adulți

Ateliere experimentale de modelare a lutului și decorarea ceramicii

Interval orar: 11.00-17.00

Locul de desfășurare: Târgul de țară

 

DUMINICĂ, 31 IULIE 2022

Târg de ceramică

Interval orar: 10.00-18.00

Premierea participanților și acordarea Premiului „Leș Gábor

Interval orar: 11.00-12.00

Ateliere interactive de olărit pentru copii și adulți

Ateliere experimentale de modelare a lutului și decorarea ceramicii

Interval orar: 11.00-16.00

Să învățăm să gătim în vase de lut: Gulaș cu carne de porc (Gulyásleves), degustare pentru public

Interval orar: 10.00-14.00

Locul de desfășurare: Târgul de țară

 

Ghidaje tematice în Sectorul Olărit

29 – 31 iulie 2022

Punct de întâlnire: Târgul de țară

Interval orar: 11.00-13.00 și 16.00-18.00

Locurile de desfășurare: Gospodăriile – atelier de olari de la Marginea, județul Suceava; Săcel, județul Maramureș; Corund, județul Harghita; Oboga, județul Olt; Horezu, județul Vâlcea; Sasca-Română, județul Caraș-Severin, Saschiz, județul Mureș; Obârșa, județul Hunedoara, Găleșoaia, județul Gorj

Răspunde